God sommer med boktips fra KÅKÅ!

KÅKÅ kverulantkatedralen ønsker å takke alle deltakere, publikummere, programledere, gjesteredaktører, bidragsytere, frivillige og andre støttespillere, for en innholdsrik vårsesong! Ikke minst takker vi våre mest trofaste KÅKÅ-venner som med sesongkortet i hånden møter opp på våre tallrike arrangement! Du kan sikre deg sesongkort for høsten 2018, ved å trykke HER.

Blant mange høydepunkt denne våren var ordskiftet mellom Mímir Kristjánsson og Svein Tuastad, om sosialdemokratiets tilbakegang henger sammen med det liberale hegemoniet, sendt i reprise på reprise på Debatt i P2. Grunnlaget for debatten var Kristjánssons m.fl. anbefalte debattbok Ingen mennesker er født frie. Kritikk av liberalismen. KÅKÅ kverulantkatedralen har denne våren levert en rekke gode debatter og samtaler som direkteopptak til radio, både fra våre mange temauker og fra serien med KÅKÅdebatt. Gjesteredaktør for KÅKÅdebatt våren 2018, Harald Birkevold, avsluttet sitt oppdrag på fortreffelig vis med å lede en samtale om Kjærlighet i Tindertidene, også den senere sendt som direkteopptak i P2, med Frode Thuen, Catrin Sagen og Ellen Sofie Lauritzen. Les gjerne Lauritzens bok – Snakkes til uka – i ferien, om hennes tunge og etter hvert ghosted life med Tinder og sjekkeapper. Siden ferien er høysesong for dype relasjonsproblemer, anbefaler vi gjerne også Sissel Grans Det er slutt.

Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre besøkte KÅKÅ for første gang i vår, uten egentlig å overbevise om hvordan sosialdemokratiet skulle reise seg igjen. (Sjekk gjerne YouTube-kanalen vår, her finner du opptak av alle våre debatter.) Vi anbefaler i stedet partifellen Jonas Bals’ bok Hvem skal bygge landet?. Vi nevner at den finske journalisten og trolljegeren Jessikka Aro var gjest i kverulantkatedralen et par måneder før hun ble invitert til Trygdekontoret. Hennes bok er på vei, imens kan Øystein Bogens Russlands hemmelige krig mot Vesten godt duge (sjekk gjerne hans innledning på KÅKÅ om emnet, på YouTube)Norsk pillebefinnende med kritikk av legemiddelindustrien ble tematisert og beskrevet i kronikkform som Taushet er utålelig av kunstnerisk leder og gjesteredaktør, bl.a. med utgangspunkt i Niels Chr Geelmuydens usedvanlig viktige bok, og med lite flatterende tilbakemelding (med Raga Rockers-vri) fra legemiddelindustrien selv, i svarkronikken Er det ikke deilig å ha noen å hate. (Legemiddelindustriens samfunnskontakter og kommunikasjonsavdelinger har åpenbart ennå lang vei å gå før de har koll på det reelle samfunnsoppdraget.) Tour de KÅKÅ besøkte i våres bl.a. Festiviteten i Haugesund og Preikestolhytta i Strand til lokale debatter, innleder Arild Moldstad ble intervjuet i Aftenbladet i forkant av den sistnevnte debatten. KÅKÅ har Sting Nere som hovedscene, men dekker hele fylket. KÅKÅ kverulantkatedralens nasjonale pris ble delt ut i januar, og gikk til forfatter, mor og aktivist Olaug Nilssen. Vi anbefaler, som Bragepris-juryen gjorde det, hennes siste bok, Tung tids tale.

Fremover! Vi starter en kruttsterk høstsesong med temauke om “Terror i hodet. Frykten som forandrer oss”. Det er Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen som er gjesteredaktører. En rekke viktige deltagere, bl.a. PST-sjef Benedicte Bjørnland, også et par eksellente sakprosaforfattere med bøker som anbefales: Nicolai Sitter med Terrorismens historie, og Joakim Hammerlin med både Terrorindustrien og Terror og demokrati. Gled dere!

Vi samarbeider som vanlig med Kapittelfestivalen, vårt bidrag vil være ei temauke om “Kalmarunionen 2.0”. Et usedvanlig lovende program er på gang, mot en avsluttende middagsevent som helst skal resultere i et manifest eller noen gode prinsipper for det videre arbeidet mot en ny Kalmarunion. Vi samarbeider her med Broenxyz og sjefredaktør Hilde Sandvik. Deltagerne vil være en blanding av politikere, næringsliv og forfattere. Av de sistnevnte med gode bøker på gang trekker vi frem finske Kjell Westö med Den svovelgule himmelen (men også hans fantastiske Svik 1938) og danske Sara Omar med Dødevaskeren. Norske Marit Eikemos siste bok – Gratis og uforpliktande verdivurdering – anbefales også. 

Som bringer oss til høstens desiderte storhending når vi klinker til med andre versjon av KÅKÅnomics – Norges og Nordens første, beste og morsomste økonomifestival! Det blir 50-60 arrangement over fire dager på et titalls scener på et fortettet festivalområde fra MS Sandnes ved kai ved Tollboden til Oljemuseet i andre enden av Øvre Holmegate / Fargegata. Vi legger vekt på vår ambisjon om å være Nordens økonomifestival i år, og kan nevne at vår festivalforfatter blir danske Kaspar Colling Nielsen, utdannet økonom og filosof, som er oversatt til norsk med den superbe romanen Den danske borgerkrig 2018-2024. Festivalprogrammet legges ut fortløpende fra og med tidlig august. Vi må imidlertid nevne at en av byens store sønner, Mímir Kristjánsson, har takket ja til å komme med foredraget “Kapitalen på 45 minutt”. Her kan være mye materiale for gud og hvermann til øvelsen –  Hvordan snakke om bøker du ikke har lest? Som for øvrig er tittelen på en leseverdig bok av Pierre Bayard. (Kapitalen, av Marx, som har jubileum i år, kan egentlig ikke anbefales som lektyre for en kort sommerferie, men om det blir privatøkonomisk krise og samlivsbrudd er jo verket et strålende alternativ.)

For øvrig blir det seks timer rockehistorie på KÅKÅ den første og andre november, når danske Jan Poulsen kommer med to tretimers foredrag om David Bowie og Iggy Pop. Hans meget gode bøker anbefales bestilt fra Danmark om du ikke kan vente på signerte versjoner etter foredragene på KÅKÅ: David Bowie. Starman 1947-2016. Samt: Iggy Pop. En overlever (inkludert et intervju med Michel Houellebecq, som vi ønsker til KÅKÅnomics 2018 og som vi anbefaler å lese hvert år – for egen del blir De grunnleggende bestanddeler feriepakket i år, kanskje også samtaleboken med Bernard-Henry Lévy, Public Enemies, som NYTimes-anmelder Ian Buruma i 2011 anbefalte å lese som en komisk roman / briljant satire, som ikke var satire. For øvrig bør Ian Burumas egne bøker leses, kanskje især den tilsynelatende evig aktuelle Murder in Amsterdam, om mordet på Theo van Gogh og innvandrings- og integreringsproblemene).

Det blir en spennende temauke under Schizofrenidagene, om “Den indre og ytre flokken”. I den sammenheng noterer vi med glede revival for William S. Burroughs og anbefaler gjerne Naken lunsj, særlig den norske versjonen med Hieronymus Bosch-omslag, den med etterord og intervju med Burroughs til slutt om hvordan man best kan avvikle sin avhengighet av forskjellige dop og alkohol. Vi minner ellers om at hele Walter Benjamins Passasjeverket nå for første gang er oversatt til norsk, og ser sammen med Benjamin atter for oss historiens engel som i et bilde av Paul Klee, den engelen som i en storm fra paradiset blåser over en skakkjørt verden med ryggen til framtida uten mulighet til å la være å ta inn over seg verdens lidelser. Fremskrittet er en drøm. Og så vet vi at den geniale norske romanforfatteren Trude Marstein av alle ting publiserer sin neste roman, Så mye hadde jeg, midt i årets fellesferie. Det er nok bevisst, når det skal være “en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen”. Kan være snakk om årets feriekioskvelter dette, som følger en kvinne etappevis gjennom livet, som 13 år gammel jente, som 27, 37, 46 og 52 år gammel kvinne.

Og ja, det blir ny Stavanger sakprosafestival i slutten av november, i regi av NFF og i samarbeid med oss og Sølvberget, med sterke forfattere som den verdensberømte filosofen Simon Critchley, hvis ferske og dagsaktuelle bok Det vi tenker på når vi tenker på fotball anbefales varmt (hans bok On Bowie er også leseverdig, som hans Notes on Suicide, On Humour og Book of dead philosophers). Noen sterke norske deltagere blir Wenche Mühleisen, Brit Aksnes, Helene Flood Akvaag og Anne Bitsch. Lokale deltagere med schwung blir Gjert Ingebrigtsen og Sven Egil Omdal. Og kanskje kommer Ulrikke Falch. Likedan nevner vi mer enn gjerne Guardian-spaltist (“This Column Will Change Your Life“) Oliver Burkemans Motgift. Lykke for deg som er lei av å tenke positivt. Mye bærekraftig livsholdning for en god kverulant i den boka.

For våre KÅKÅmotto er de samme enkle i dag som før: Den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet. Og: Ingen by er bedre enn sin egen offentlighet. Husk også på at vi gjerne tar i mot friske tekster til vår nye nettspalte – Kverulantens hjørne! Glem som sagt ikke å kjøpe sesongkort. Glem heller ikke at festivalpass til KÅKÅnomics kan erverves allerede, husk på at det var enorm etterspørsel i fjor. Også hovedkonferansen – Hvordan lage fremtidsbyen – den vi trenger? – på dagtid torsdag 18 oktober under KÅKÅnomics, er lagt ut for salg.

Ha en nydelig og nedpå sommer! Les mye! Husk på å gi slipp på jobb og stress og gå glipp av smarttelefoner og sosiale medier – og dermed har vi også gjort vår siste bokanbefaling, nemlig den danske psykologen Svend Brinkmanns ferske bok: Gå glipp. JOMO!

Med vennlig hilsen kunstnerisk leder Jan Inge Reilstad og hele KÅKÅ-teamet

 

 

 

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅ HUSVENN

Pin It on Pinterest