Takk for i år og god jul fra KÅKÅ!

JULEBREV 2020

KÅKÅ ønsker å takke alle fantastiske deltakere, tålmodige publikummere, dyktige programledere og gjesteredaktører, vårt eminente redaksjonsråd, trofaste samarbeidspartnere, bidragsytere, vår dyktige frivilligstab og andre uvurderlige støttespillere, for et virkelig merkelig kverulantår! I fjorårets julebrev lanserte vi følgende framtidshåp: «2019 har vært et merkelig år. La oss håpe at 2020 blir minst like merkelig!» Nu vel. Det var kanskje ikke nødvendig å gjøre det forbaska merkelig heller!

En kort vårsesong
Sesongen åpnet i januar med et foredrag av Øyvind Strømmen på Holocaustdagen, om ekstremisme i Europa. Videre ble det «Universitetskamp», om tellekanter og New Public Management i akademia. Vi hadde besøk av Øystein Tunsjø, Hans Jørgen Gåsemyr og Øyvind Nordsletten i forbindelse med temadagene om «Geopolitikk i det 21. århundre», hvor vi fokuserte på nordområdene og spillet mellom Russland, Kina og USA. Vi hadde også tidenes første samarbeid med Antidoping Norge om «Skadelig trening», hvor vi utfordret det rådende synet på kropp og helse blant dagens unge. Før resten av programserien «KÅKÅdebatt», med gjesteredaktør Ingeborg Eliassen, måtte skrinlegges, rakk vi å gjøre en debatt om «Slavearbeid på norske veier – debatt om transportbransjen». Og så sa det virkelig stopp.

Vi befant oss i London da Norge stengte ned i midten av mars, skulle hanke inn noen store navn til KÅKÅnomics, ha møter med samarbeidspartnere, planlegge året. Vi fikk spilt inn en promovideo i studioet til våre gode venner i Renegade Inc, som de siste årene har bidratt på programsiden under KÅKÅnomics. Det finnes ekte kverulanter i Brexitforkjempernes øyrike i vest, fant vi ut, for da vi fortalte dem at hjemlandet vårt nå skulle stenges ned, og at vi måtte booke om billettene og komme oss hjem i en fei, begynte de rett og slett å le av oss. «Corona er ikke farlig, Boris Johnson vet hva han snakker om!», ble vi blant annet fortalt av en lokal pubgjest i Soho. Vel, vi vet jo alle hvordan den soga endte. Hjem måtte vi. Resten av våren 2020 ble en eneste lang ventetjeneste i byråkratiets irrganger. Hver uke nye retningslinjer, nye forbud, større avstand mellom folk og dermed også mellom de viktige fysiske møtene på KÅKÅ.

Høsten kom med nytt håp om at en bølge 2 skulle la vente på seg. Det gjorde den, og vi rakk en kritisk temauke på KÅKÅ under Kapittelfestivalen, hvor vi denne gang boret oss ned i kulturøkonomien og de svære omveltningene i bokbransjen. NRK P2 sendte live on tape fra KÅKÅ, og med en maksimal kapasitet på 50 personer på Påfyll, nådde vi allikevel ut til flere. P2 blir med oss i 2021 også, og vi ser fram til å kunne fortsette arbeidet med å styrke det norske uenighetsfellesskapet fra vår scene i Stavanger.

KÅKÅnomics 2020 en suksess – gjør deg klar til 2021!
Vi kjente på et ansvar, vi kunne ikke sitte og vente på bedre tider. Vi måtte reise oss. Som sagt så gjort! KÅKÅnomics korona-edition 2020 bestod av ca. 70 arrangement fordelt over fire dager, og på tross av restriksjoner og en halvert publikumskapasitet, hadde festivalen nesten 6000 besøkende! Neste års datoer er 27. – 30. oktober. Vi beholder antagelig noen av de større scenene fra i år, men vi vil også tilbake til det intime, de små pubene – så sant vaksinasjonsprosessen er kommet såpass langt at dette er forsvarlig. Tour de KÅKÅ/Tour de KÅKÅnomics blir det også – se opp for lokal kverulering der du bor! Sett av datoene allerede nå, folkens, og følg med!

Festivalpass til nissepris får du kjøpt fram til julaften – raska på! https://www.kknomics.no/event/festivalpass-til-nissepris-kakanomics-2021/

Årets KÅKÅnomics-pris (Kverulantkatedralens økonomipris) ble tildelt professor Karen Helene Ulltveit-Moe, for sin fremragende økonomiformidling og sin evne til å utfordre vedtatte sannheter. Du kan lese mer om årets prisvinner her: https://e24.no/norsk-oekonomi/i/5602oE/kaakaanomics-prisen-2020-til-professor-ulltveit-moe

Årshjulet på KÅKÅ i 2021
Sesongstart blir onsdag 17. februar med første runde i «Valgkamp på KÅKÅ 2021!», hvor programleder Trond Birkedal utfordrer sentrale politikere på hvilken betydning stortingsvalget får for Rogaland. Valgserien vil bestå av 5-7 debatter, og blir avsluttet fredag 10. september (fredagen før valgdagen) med en storstilt happening i en av byens storstuer! Du kan lese mer om valgkampen på KÅKÅ her: http://www.kverulantkatedralen.no/arkiv/valgkamp-2021-pa-kaka/

NFFO, i samarbeid med KÅKÅ og Sølvberget, måtte i høst utsette Stavanger Sakprosafestival. Denne er nå flyttet til lørdag 8. mai. Fullt program og billetter finner du på nettsidene våre, her: http://www.kverulantkatedralen.no/

Innimellom alt dette vil det også bli en liten programrekke på intimscenen i Bokhuset, med opplesningskonserter og frilynte samtaler om kultur og identitet. Det blir også flere frittstående arrangement på KÅKÅ i løpet av året, hvorav noen også vil være programposter som ble avlyst eller utsatt i 2020.

På høsten dreier programmet seg som vanlig rundt de store festivalene og temaukene. I tillegg til KÅKÅnomics 2021 vil det bli Schizofrenidager på KÅKÅ, Kapittel på KÅKÅ, og en ny runde med Stavanger Sakprosafestival, i regi av NFFO og i samarbeid med Sølvberget. Vårprogrammet slippes fortløpende fra medio januar. Følg med!

Ta vare på hverandre nå, godtfolk. Nok skjerm for i år. Logg av verdensveven og koble deg heller på den fysiske virkeligheten, dog med fornuftig avstand. Vi ses på den andre siden – i det som umulig kan bli et merkeligere år enn det vi nå snart legger bak oss!

God jul og godt nytt år fra oss i KÅKÅ!

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅnomics er støttet av

Sponsorer

Pin It on Pinterest