Kalmarunionen 2.0

Temauke på KÅKÅ under Kapittel 2018, om mulighetene for skandinavisk & nordisk samhold i framtida.

Er Skandinavia blitt synlig som en politisk og økonomisk mulighet igjen? Norsk, svensk og dansk er mest som dialekter av samme språk å regne. Den nordiske samfunnsmodellen fins fortsatt, og forener oss. Skavlan, Broenxyz og andre fenomen i en ny teknologisk mediealder har risset opp mulighetene for en sterkere skandinavisk offentlighet. Kultursamarbeidet er rimelig utviklet, det Stavangerbaserte Pelikanen forlag utgir danske Josefine Klougart på originalspråket – i Norge. Knausgård regnes vel mer som skandinavisk enn som norsk forfatter?

Kalmarunionen bestod mellom 1397 og 1523 og forente kongerikene Danmark, Norge og Sverige, foruten finske områder under svensk herredømme, samt Færøyene, Island og Grønland. Kalmarunionen var en personalunion og et valgmonarki som fungerte mer som en føderasjon. Bølger av skandinavisme har seinere rullet over Norden både i 1864 og etter krigen, i 1949. Mange mener at en ny bølge av skandinavisme er på gang nå i det 21. århundret. Hva består den i så fall i, hva trengs for å forløse den, hvordan kan vi bidra til å utvikle det skandinaviske og nordiske samholdet i framtida?

Vi har invitert forfattere, tenkere, politikere og næringsfolk til å bidra i mange format. Underveis kommer vi inn på årets nordiske nettroll og vi avslutter med et rundebord med god mat for deltagere og publikum – som meisler ut en mulig retning for et ”Kalmarunionen 2.0”.


Program:

Onsdag 19. sept 16.00 – POLITIKK: «Kan vi vennligst få tilbake Kalmarunionen?»

Gunnar Wetterberg har sagt at ”det nordiska samarbetet behöver store men handfasta prosjekt”. Vi har invitert ham til å holde et foredrag som risser det historiske bakteppet og ser inn i den politiske framtida på vegne av Kalmarunionen 2.0. Wetterberg utredet nylig mulighetene for nordisk føderasjon for nordisk ministerråd. Han har tidligere arbeidet i det svenske finansdept. Han er historiker og leder SACO, de svenske akademikernes sentralorganisasjon. Vi har i tillegg invitert den finske forfatteren og kronikøren Kjell Westö som kommentator og samtalepartner. Hilde Sandvik er programleder.

Torsdag 20. sept 19.00 – «Det svenske valget for dummies – med funfacts». Foredrag og spørsmål fra salen.

Hilde Sandvik er grunnlegger av og har i en årrekke vært sjefredaktør for Broenxyz, med en klar ambisjon om å skape en nordisk offentlighet, en møteplass der folk i Norden kan møtes og snakke på tvers av landegrenser og generasjoner. Hun kjenner Norden, og ikke minst Sverige, bedre enn de fleste nordkvinner, så godt at hun forrige uke ble brukt som ekspertkommentator av flere forskjellige rikskringkastinger. Hun er medredaktør for temauka om Kalmarunionen 2.0. En bedre anledning til å bli kjent med årsakene til og betydningen av det svenske valget får du neppe. Foredrag med spørsmål fra salen til slutt.

Fredag 21. Sept 19.00 – KULTUR: «Trollene som truer KULTUREN i Kalmarunionen 2.0»

De skandinaviske forfatterne Lena Andersson (S), Ivo de Figuereido (N) og Kaspar Colling Nielsen (DK) leser og samtaler om og rundt det skandinaviske blikket og kulturell selvgransking etter valget i Sverige. Hva må til og hva er utfordringene for en ny kulturell Kalmarunion? Denne kvelden kan det også være at deltagerne byr på en uhøytidelig kåring av årets nettroll i Skandinavia & Norden. Audun Lindholm (N), redaktør, bl.a. av Vagant, forlegger og fanzineutgiver, er ordstyrer og trolltemmer. Publikum får naturligvis et ord med i laget. Hvem er årets nettroll?

Lørdag 22. sept 20.00 –«Middag og samtale på Kverulantkatedralen – for Kalmarunionen 2.0”
Pris: 450 kr. NB: KUN FORHÅNDSSALG! Kjøp billett HER

Til sist under temauka om Kalmarunionen 2.0 inviterer KÅKÅ og Broenxyz, i samarbeid med Kapittel, til middag! Vi byr på en klassisk treretters Sting-meny og en aperitif i forbindelse med en offentlig middagssamtale med utvalgte deltagere som er invitert til å reflektere særlig over mulighetene og retningen på et Kalmarunionen 2.0. Et rundebord rigges med mikrofoner og kamera. Publikumsbord i resten av lokalet. Publikum vil bli gitt anledning til delta i samtalen etter hvert. Klassisk Sting-meny inkluderer: Forrett – Stings hvitløksbrød; Hovedrett – Pasta Creole; Dessert – Stingssjokoladekake med kaffe. Aperitif ved ankomst. PRIS: 450 kr. Plass til 50 personer, må være minst 20 påmeldte. Dørene åpner 19.45. Relasjonell og utopisk glede. Hilde Sandvik er toastmaster.

Rundt bordet:
Toastmaster – Hilde Sandvik
Lene Rachel Andersen, dansk økonom, forfatter og stifter av Nordic Bildung
Audun Lindholm, norsk tidsskriftredaktør (Vagant, ofte med Skandinavia som tema) forfatter og forlagsmann
Lena Andersson, svensk forfatter, siste bok «Sveas sønn»
Tharaniga Rajah, norsk politiker og forfatter, siste bok «Det er lenge til skumring»
Ivo de Figuereido, norsk historiker, biograf og kritiker, siste bok «En fremmed ved mitt bord»
Kristoffer Stensrud, norsk finansguru, stifter av Skagenfondene og KÅKÅ kverulantkatedralen

BESTILL BORD! VÆR VELKOMMEN!

KÅKÅ kverulantkatedralen i samarbeid med Broenxyz, ved Hilde Sandvik, og Kapittelfestivalen 2018, ved Espen Røsbak.

Under: Flagg og riksvåpen for den historiske Kalmarunionen.

 

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅ HUSVENN

Pin It on Pinterest