Schizofrenidagene 2018 på KÅKÅ kverulantkatedralen

Schizofrenidagene på KÅKÅ handler i år om flokken, om de sosiale sidene ved mennesket, psykiske lidelser og helsehjelp. KÅKÅ tar debatten om aktuelle tema. Arrangementene legges snart ut for forhåndssalg!

Arrangør: Schizofrenidagene i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen. Gjesteredaktører for denne temauken er Målfrid J. Frahm Jensen og Iselin Kleppestø Thorsen.

Program:

MANDAG 5. november kl. 18.00 til 20.30:
«Krigen» mot barnevernet, legitim kritikk eller hatefulle ytringer?» Vi debatterer debatten!

Kvelden er todelt:

18.00 til 18.30: Fanget i Tyrkia – bokprat.
Samtale mellom Peder Kjøs og David Selim Dundar

19.00 til 20.00: «Krigen» mot barnevernet, legitim kritikk eller hatefulle ytringer? Vi debatterer debatten!
Debatt mellom Dag Nordanger, psykologspesialist, Silje Sandanger, erfaringsformidler/adoptivbarn, Kjersti Gjellesvik, advokat, barnevernssjef (forespurt) og Thomas Ergo, journalist i Stavanger Aftenblad

Kritikken mot barnevernet; legitim eller hatefulle ytringer? Hjelper det de som skal ivaretas, når barnevernsdebatten er polarisert, med fagfolk, forskere og politikere som snakker om hatefulle ytringer på den ene siden og foreldre, barnevernsbarn og engasjerte samfunnsdebattanter som på den andre siden, mener at kritikken er legitim og at barnevernet må reformeres? Hvilken betydning får det for de som skal ha hjelp at offentligheten i de senere år har vært dominert av svære negative barnevernssaker, frontet av våre største mediehus?

Vert: Målfrid J. Frahm Jensen / Iselin Kleppestø Thorsen

Debattleder: Bjørn Sæbø, sjefredaktør i RA/Dagsavisen

TIRSDAG 6. november kl. 19.00 til 20.30
Verdidebatt: «Flokk off! – Rusavhengighet, etikk og menneskesyn»

Debatt mellom Trond Grønnestad, førsteamanuensis (UiS), Einar Øverenget, filosof, forfatter og førsteamanuensis, Torgeir Gilje Lid, førsteamanuensis UiS og fastlege, og Ruth Marie Donovan, sykepleier og høgskolelektor (HVL).

God og omsorgsfull helsehjelp skal være for alle, men er det egentlig slik at en person med rusavhengighet må bli rusfri for å få omsorgsfull helsehjelp? Har hvitsnippalkoholikeren høyere verdi enn personen på den åpne rusarenaen? Kan rusavhengighet forsvares med menneskets autonomi? Hva skjer med mennesket når det blir utestengt fra samfunn og eller faller ut av arbeidsliv grunnet rusmiddelbruk?

«Jeg lærte meg raskt navnet på vindruene verd å drikke, og glasset ble fylt med chablis, sancerre og bobler, ganske enkelt fordi vi hadde fortjent det». Ruth Marie Donovan https://www.kreftforeningens-blogg.no/2015/07/jeg-velger-meg-en-alkoholfri-sommer/

Vert: Målfrid/ Iselin Kleppestø Thorsen

Debattleder: Harald Birkevold, kommentator i Stavanger Aftenblad

TORSDAG 8. november kl. 19.00 til 20.30
Debatt om tidlig skolestart: «
5 og et halvt år – Klar for skole, ADHD og Ritalin?»

Debatt mellom Cecilie Evertsen Stanghelle, universitetslektor (UiS), John Peter Hernes, gruppeleder H, kommunalråd i Stavanger, Jan Skandsen, barne- og ungdomspsykiater (SUS/BUPA) og Egil Gabrielsen, dosent emeritus, forsker UiS

Det er grunn til å tvile på om det er rom for de minste barna i skolen. Seksårsreformen skulle ta det beste fra barnehage og skole, og barnehagepedagogikken skulle være tilstede, men lagde vi i stedet en overgang fra barnehage til skole som tar livsgnisten fra barna? Hvilke konsekvenser får det for umodne barn som stemples med diagnose ADHD og faller utenfor allerede i første klasse? Er det egentlig rom for de yngste barna i en skole med stadig høyere krav til resultater og effektivitet? Kan noe reverseres?

Vert: Målfrid J. Frahm Jensen / Iselin Kleppestø Thorsen

Debattleder: Cathrine Krøger, sykepleier og litteraturkritiker i Dagbladet

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/8w8axE/egil-gabrielsen-om-skolesviket-flere-barn-boer-utsette-skolestarten

 

 

 

 

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅ HUSVENN

Pin It on Pinterest