ONSDAG 31. JAN, KL. 19:30 KÅKÅ kverulantkatedralen
Student/uføre: KR 50 INK. AVGIFT
Ordinær: KR 100 INK. AVGIFT
Kjøp billett

Har sosialdemokratiet glemt arbeiderklassen?

Ved stortingsvalget i fjor høst var under 5 prosent av kandidatene til Arbeiderpartiet fra den tradisjonelle arbeiderklassen. Fremskrittspartiet hadde dobbelt så mange. Til gjengjeld var Arbeiderpartiets lister fulle av yrkespolitikere og kommunikasjonsrådgivere.

Samtidig viser undersøkelser at stadig færre av dem som identifiserer seg som arbeidervelgere stemmer på Arbeiderpartiet eller andre partier på venstresiden. Er det en sammenheng her? 

Kaare Dybvad Bek, sosialdemokratisk folketingsrepresentant, har skapt debatt i Danmark med boka «De lærdes tyranni». Der hevder han at den velutdannete middelklassen har tatt over makten og skaper et samfunn i sitt bilde og etter sine interesser, blant annet på bekostning av arbeiderklassen. Dette skaper mer ulikhet og undergraver viktige samfunnsverdier, mener Bek.

Finner vi her noe av forklaringen på sosialdemokratiets problemer? Skyldes tilbakegangen at sosialdemokratene har vært medansvarlig for denne utviklingen? Er Arbeiderpartiet rett og slett ikke lenger et arbeiderparti? Og har sosialdemokratene i Danmark, med sin framgang ved siste kommunevalg, funnet en vei ut av uføret?

Kaare Dybvad Bek, folketingsrepresentant (S), Danmark

Åsa Linderborg, kulturredaktør, Aftonbladet

Jonas Bals, rådgiver, LO

Torstein Tvedt Solberg (Ap) , stortingsrep.

Debattleder: Harald Birkevold

 

Står sosialdemokratiet foran undergangen?

Sosialdemokratiets fall er tema for første temauke, som går av stabelen 31. januar- 3. februar.

De siste årene har sosialdemokratiske partier lidd alvorlige valgnederlag i en rekke land i Europa. I Frankrike og Nederland ble sosialdemokratene nærmest utradert. Bare Storbritannia og Danmark er lyspunkter i det dystre bildet.

I Norge ble stortingsvalget i fjor en stor skuffelse. Arbeiderpartiets kollaps i valgkampen kom som en overraskelse på de fleste. Nå sliter partiet med å komme til hektene, og Giske-saken har brakt bitre motsetninger til overflaten.

Hvorfor taper sosialdemokratene, samtidig som velferdsstaten og det regulerte arbeidslivet er under press, og mange av de tradisjonelle arbeidervelgerne er sterkt rammet av den økonomiske krisen?

Har arbeiderklassen og den radikale middelklassen så ulike interesser og verdier at sosialdemokratiet ikke lenger kan forene dem? 

Hvor sårbart er sosialdemokratiet for framveksten av høyrepopulismen?

Snakker ikke sosialdemokratiske ledere lenger folkets språk? 

Finnes det veier til fornying og gjenreisning for de engang så mektige sosialdemokratiske partiene, eller har de hatt sin tid?

Dette er blant spørsmålene vi vil ta opp i de fire debattene. Gjesteredaktør er Tom Hetland.