TORSDAG 1. FEB, KL. 18:30 KÅKÅ kverulantkatedralen
Kjøp billett

Få billetter
Hvordan skal sosialdemokratiet reise seg igjen?

ET BEGRENSET ANTALL BILLETTER TIL SALGS I DØRA FRA KL. 18:00!

Valgnederlaget i fjor høst kom som et sjokk på seierssikre Arbeiderparti-folk. Partiet gjorde sitt nest dårligste valg siden krigen. Valganalyser viser at Arbeiderpartiet har tapt troverdighet i helt sentrale saker, som sysselsettingspolitikken.

Selvransakelsen og diskusjonen om veien framover var knapt kommet i gang før Giske-saken eksploderte og tok all oppmerksomhet fra politikken. Og på meningsmålingene fortsetter partiet å falle.

Hva må gjøres? Går det en vei tilbake til gamle høyder, eller følger det norske Arbeiderpartiet med nedover i et europeisk dragsug? Har Jonas en plan?

Den vil han i så fall fortelle oss om på møtet torsdag 1. februar. Jonas Gahr Støre blir kommentert og utfordret av skarpskodde analytikere fra Sverige og Norge. Kulturredaktør Åsa Linderborg er en av Nordens mest markante samfunnsdebattanter, Marte Gerhardsen leder Agenda, det nærmeste vi har en sosialdemokratisk tankesmie, og den gamle Ap-statsråden og maktutrederen Gudmund Hernes  kommenterer som frifant stadig politikk med vidd og forstand.

Jonas Gahr Støre, partileder Ap

Åsa Linderborg, kulturredaktør, Aftonbladet

Marte Gerhardsen, leder, tankesmien Agenda

Gudmund Hernes, forsker, professor, eks-statsråd (Ap)

Debattleder: Tom Hetland

 

Står sosialdemokratiet foran undergangen?

Sosialdemokratiets fall er tema for første temauke, som går av stabelen 31. januar- 3. februar.

De siste årene har sosialdemokratiske partier lidd alvorlige valgnederlag i en rekke land i Europa. I Frankrike og Nederland ble sosialdemokratene nærmest utradert. Bare Storbritannia og Danmark er lyspunkter i det dystre bildet.

I Norge ble stortingsvalget i fjor en stor skuffelse. Arbeiderpartiets kollaps i valgkampen kom som en overraskelse på de fleste. Nå sliter partiet med å komme til hektene, og Giske-saken har brakt bitre motsetninger til overflaten.

Hvorfor taper sosialdemokratene, samtidig som velferdsstaten og det regulerte arbeidslivet er under press, og mange av de tradisjonelle arbeidervelgerne er sterkt rammet av den økonomiske krisen?

Har arbeiderklassen og den radikale middelklassen så ulike interesser og verdier at sosialdemokratiet ikke lenger kan forene dem? 

Hvor sårbart er sosialdemokratiet for framveksten av høyrepopulismen?

Snakker ikke sosialdemokratiske ledere lenger folkets språk? 

Finnes det veier til fornying og gjenreisning for de engang så mektige sosialdemokratiske partiene, eller har de hatt sin tid?

Dette er blant spørsmålene vi vil ta opp i de fire debattene. Gjesteredaktør er Tom Hetland.