Kjøp billett ONSDAG 28. FEB, KL. 20:00 KÅKÅ kverulantkatedralen
STUDENT/UFØRE: KR 50 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt STUDENT/UFØRE: KR 75 INK. AVGIFT
ORDINÆR: KR 100 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt ORDINÆR: KR 150 INK. AVGIFT

«Hvordan skal vi debattere (herskefritt) i 2018?»

Hvordan kan vi unngå å bruke hersketeknikker i offentlig debatt? Hvordan gjorde de det før? Eller er spørsmålet feil stilt, bør det heller være: Hvordan bruke hersketeknikker i offentlig debatt anno 2018? Altså: Kan man egentlig unngå å bruke hersketeknikker?

Hvilke hersketeknikker dominerer i 2018, hvilke råd fins mot dem, og hvordan skape de gode og livsviktige debattene og samtalene som sikrer et fungerende demokrati? Hur kan vi lära at snacka snyggt, som svenskene sier det så fint.

Innledning av Sigrid Sollund, forfatter av den ferske boka «Hersketeknikker. Nyttige og nådeløse», journalist i NRK og programleder i Dagsnytt18.

Deltagere:

Hilde Sandvik, sjefredaktør Broenxyz og tidligere forfatter av boka «Hersketeknikk» (2007)

Trond Birkedal, tidligere FpU-leder og ordførerkandidat i Stavanger

Kjell Lars Berge, professor i retorikk og språklig kommunikasjon ved UiO

Ordstyrer er Kristin Aalen, journalist og redaktør av kulturkritikk.no.

NB! Kl. 18.30 samme kveld holder Sigrid Sollund foredraget «Nyttige og nådeløse hersketeknikker». Se eget oppslag. Rabatterte billetter for full pakke = foredrag + debatt!

Arrangementet er en del av temauka «De nye hersketeknikkene».

Ad hominem (ta mannen i stedet for ballen) synes å florere på sosiale medier, hets og hatretorikk fra gud og hvermann, sammen med alle slag av stråmannsargumentasjon. Åpne dører slås inn og slamres med døgnet rundt. Moralisme og puritanisme synes så ha fått en ny vår. Hvordan påvirkes presse og offentlig debatt av de nye sosiale mediene? Hvilke hersketeknikker er mest dominerende i 2018? Hvor mye makt flytter de? Hvilke råd fins eventuelt mot hersketeknikker? Kan bruk av hersketeknikker tvert imot være av det gode? Fins det gode hersketeknikker? Florerer hersketeknikkene også i dagliglivet, på arbeidsplassen, i parforholdet og i familien? #metoo har påvist mannlige hersketeknikker som går over i ren trakassering og vold, men kommer #metoo selv også med former for hersketetknikk? Hva gjør alle disse hersketeknikkene med den offentlige samtalen og bildet av oss selv som mennesker og samfunn?