Kjøp billett FREDAG 2. MAR, KL. 18:00 KÅKÅ kverulantkatedralen
STUDENT/UFØRE: KR 75 INK. AVGIFT
Aftenbladkortet: KR 100 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt STUDENT/UFØRE: KR 100 INK. AVGIFT
Aftenbladkortet FOREDRAG + DEBATT: KR 150 INK. AVGIFT
ORDINÆR: KR 150 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt ORDINÆR: KR 200 INK. AVGIFT

«Jessikka Aro om Internett-krigen og trollfabrikker»

Den finske gravejournalisten Jessikka Aro har på få år opparbeidet seg en formidabel Speaker CV. Helt fra da hun i 2014 begynte arbeidet med å grave det russiske Internett-trollet fram i lyset – og til og med oppsøkte adressen i St. Petersburg hvor det jobbes på skift for å spre desinformasjon og propaganda på sosiale medier – har hun reist verden rundt med sine foredrag.

Hun har vunnet Bonnier-prisen for sine reportasjer om emnet, skrevet for finske YLE. Hun har skrevet en rekke artikler og jobber for tiden med boka «Vladimir Putin’s Troll Empire». Men det har kostet mye. Hun ble selv tidlig utsatt for en massiv svertekampanje bestående av falske bilder og historier på nettet, hatefulle eposter og trusler. Hun fikk høre at hun burde forgiftes med uran og at redaksjonen hennes skulle atombombes. Hun er av russiske medier og myndigheter blitt fremstilt som agent for USA, Nato og CIA. I en SMS som var skrevet som om den kom fra hennes avdøde far ble hun oppfordret til å gi seg. Det har hun heldigvis ikke gjort, og har siden reist verden rundt og fortalt om sitt journalistiske arbeid og holdt taler om trusselen mot demokrati og ytringsfrihet fra russiske trollfabrikker, og om hvordan de voldsomme propagandamaskinene virker gjennom Internett og sosiale medier.

Nå kommer hun altså til KÅKÅ og Stavanger for å opplyse oss om noe av det mest skremmende med de nye mediene: at de brukes til omfattende krigføring, at de kan brukes til å påvirke politiske valg andre steder i verden, at de sprer falske nyheter, dreper sannheten og truer demokratiet.

Denne kvelden blir det først et foredrag av Jessikka Aro, så en kort pause før Jessikka Aro samtaler med Hilde Sandvik, sjefredaktør for det nordiske prosjektet Broenxyz.

Vel møtt til en særdeles viktig internasjonal kveld på KÅKÅ!

PS! Etter samtalen blir det pause frem til 20.00, når forfatter av den internasjonalt anerkjente boka Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia og forsker ved ARENA-prosjektet ved London School of Economics, Peter Pomerantsev, innleder om desinformasjonssamfunnet. Etterpå blir det en avsluttende debatt med Pomerantsev og Aro, samt Geir Hågen Karlsen, ekspert på propaganda og psykologisk krigføring ved Forsvarets stabsskole, Øystein Bogen, TV2-reporter om Russland, forfatter av «Putin og jeg» og aktuell med ny bok om «Russlands hemmelige krig mot vesten».

Arrangementet er en del av temauka «De nye hersketeknikkene».

Ad hominem (ta mannen i stedet for ballen) synes å florere på sosiale medier, hets og hatretorikk fra gud og hvermann, sammen med alle slag av stråmannsargumentasjon. Åpne dører slås inn og slamres med døgnet rundt. Moralisme og puritanisme synes så ha fått en ny vår. Hvordan påvirkes presse og offentlig debatt av de nye sosiale mediene? Hvilke hersketeknikker er mest dominerende i 2018? Hvor mye makt flytter de? Hvilke råd fins eventuelt mot hersketeknikker? Kan bruk av hersketeknikker tvert imot være av det gode? Fins det gode hersketeknikker? Florerer hersketeknikkene også i dagliglivet, på arbeidsplassen, i parforholdet og i familien? #metoo har påvist mannlige hersketeknikker som går over i ren trakassering og vold, men kommer #metoo selv også med former for hersketetknikk? Hva gjør alle disse hersketeknikkene med den offentlige samtalen og bildet av oss selv som mennesker og samfunn?