FREDAG 2. MAR, KL. 20:00 KÅKÅ kverulantkatedralen
STUDENT/UFØRE: KR 75 INK. AVGIFT
Aftenbladkortet: KR 100 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt STUDENT/UFØRE: KR 100 INK. AVGIFT
Aftenbladkortet FOREDAG + DEBATT: KR 150 INK. AVGIFT
ORDINÆR: KR 150 INK. AVGIFT
Foredrag + debatt ORDINÆR: KR 200 INK. AVGIFT
Kjøp billett

«Peter Pomerantsev om desinformasjon, fake news og hva vi må gjøre»

Møt Peter Pomerantsev, ekspert på propaganda og medieutvikling, og forfatter av den internasjonalt anerkjente boka Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia! Pomerantsev innleder om desinformasjon, fake news og hva vi må gjøre med det, før han møter et sterkt panel til debatt.

Pomerantsev er forsker ved London School of Economics, Institute of Global Affairs, hvor han også er en av lederne for ARENA-programmet, som analyserer røttene til desinformasjon, fake news, polarisering og hate speech, og som vil forske frem egnede motreaksjoner mot dette nye autoritære samfunnet. Han har tidligere jobbet som TV-produsent både i Russland og i England. Han jobber med en ny bok som i følge ham selv «looks at developments in the 'battle for hearts and minds' across the world.»

Deltagere i debatten:

Jessikka Aro, finsk gravejournalist som bl.a. har avslørt Putins trollfabrikk «Internet Research Agency» i St. Petersburg

Geir Hågen Karlsen, ekspert på propaganda og psykologisk krigføring ved Forsvarets stabsskole

Øystein Bogen, TV2-reporter om Russland, dokumentarfilmskaper og forfatter av «Putin og jeg» og aktuell med ny bok om «Russlands hemmelige krig mot vesten», med følgende vaskeseddel:

Ordstyrer er Harald Birkevold, journalist og kommentator Aftenbladet.

I 2015 kom Peter Pomerantsev med boka Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia, en av de viktigste og mest interessante bøkene som er kommet ut i verden de siste årene. Boka vant The Royal Society of Literature Ondaatje Prize. Her beskriver Pomerantsev det han kaller Putins postmoderne diktatur. Hvordan mediene og spesielt fjernsynsmediet styres og fylles med halvsannheter, selvmotsigelser og ellevilt spinn for å få kontroll over landet, hvor folket– stilt overfor kaoset i denne nye offentligheten hvor ingenting lenger er etterrettelig – til slutt gir opp. Pomerantsev mener at vi må se til Russland og Putin for å forstå hva som skjer i USA og verden i dag.

I sin nye stilling som forskningsleder for ARENA-programmet ved London School of Economics, Institute of Global Affairs, har Pomerantsev den senere tiden konsentrert seg mer og mer om hvordan vi og Vesten skal reagere på – og svare på – «the Kremlin’s use of bots, trolls, fake news, and hacks as tools of foreign policy», og antyder at noe av det viktigste vil være å finne måter å snakke om dette på som ikke fremmer informasjonskrigen og følelsen av at alt er «fake news», usikkert og usant. For i så fall gjenstår bare kampen og krigen, som nettopp er hva Putin og alle autoritære regimer ønsker, hevder han. I en fersk artikkel i American Interest poengterte han særlig nødvendigheten av kvalitetsmedier og kvalitetsjournalistikk, som vil kunne beholde folks generelle tro på en troverdig offentlighet, at sannheten kan finnes, før han spurte om dette alene vil være nok til å stå i mot det spinnville desinformasjonssamfunnet som særlig Putin, men også Trump fremmer? Svaret var kort: «Probably not.»

Peter Pomerantsev kommer til KÅKÅ med den siste forskningen fra ARENA-prosjektet , og for å fortelle oss hva vi og Vesten kan og bør gjøre nå, utover å sikre troverdige kvalitetsmedier.

Er også Norge under angrep eller involvert i informasjonskrigen? Vi siterer vaskeseddelen på Øystein Bogens aktuelle bok, «Russlands hemmelige krig mot vesten»: «Russerne fører en hemmelig krig mot Vesten; den likner ikke på krigene vi kjenner fra før. Ved hjelp av spioner, statsansatte hackere, organiserte kriminelle, milliarder oljedollar og iskald kynisme forsøker Vladimir Putin å bryte ned vestlige demokratier gjennom destabilisering og uro. Vi så det under den amerikanske valgkampen, men også Norge og andre europeiske land er under angrep.»

Vi ser også frem til Geir Hågen Karlsens debattbidrag til forståelse om Norges utfordringer.

NB! Kl. 18 samme kveld holder Jessikka Aro et foredrag, etterfulgt av en samtale mellom med Hilde Sandvik, sjefredaktør for det nordiske prosjektet Broenxyz. Se eget oppslag. Rabattert billetter for full pakke = foredrag + debatt!

Vel møtt til en særdeles viktig internasjonal kveld på KÅKÅ!

Arrangementet er en del av temauka «De nye hersketeknikkene».

Ad hominem (ta mannen i stedet for ballen) synes å florere på sosiale medier, hets og hatretorikk fra gud og hvermann, sammen med alle slag av stråmannsargumentasjon. Åpne dører slås inn og slamres med døgnet rundt. Moralisme og puritanisme synes så ha fått en ny vår. Hvordan påvirkes presse og offentlig debatt av de nye sosiale mediene? Hvilke hersketeknikker er mest dominerende i 2018? Hvor mye makt flytter de? Hvilke råd fins eventuelt mot hersketeknikker? Kan bruk av hersketeknikker tvert imot være av det gode? Fins det gode hersketeknikker? Florerer hersketeknikkene også i dagliglivet, på arbeidsplassen, i parforholdet og i familien? #metoo har påvist mannlige hersketeknikker som går over i ren trakassering og vold, men kommer #metoo selv også med former for hersketetknikk? Hva gjør alle disse hersketeknikkene med den offentlige samtalen og bildet av oss selv som mennesker og samfunn?