ONSDAG 4. APR, KL. 18:00 KÅKÅ kverulantkatedralen
Kjøp billett

«Sykt mye penger – derfor mates vi med piller»

«SYKT MYE PENGER – DERFOR MATES VI MED PILLER» – om legemidler og legemiddelindustri

Dette er en av påstandene Niels Christian Geelmuyden kommer med i boken «Pillebefinnende». Av Legemiddelverket får du vite at paracet er den foretrukne og mest skånsomme formen for smertestillende, men du får ikke vite at paracet er den medisinen som forårsaker flest leverskader i den vestlige verden, og den er full av hormonforstyrrende stoffer! I Norge er både forbruket og antall årlige forgiftninger blitt mer enn doblet etter at paracet, fra 2003, ble tilgjengelig i dagligvarehandelen, og på bensinstasjonene.

Du får vite at kolesterolsenkende piller som statiner gir beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer, men du får ikke vite at bare 18 av 1000 personer som bruker dette daglig oppnår slik beskyttelse etter fem år, eller at hver femte bruker opplever muskelsmerter, kramper, mageproblemer, søvnforstyrrelser og nedsatt hukommelse.

Du får vite at daglige piller bedrer ditt blodtrykk, kolesterolnivå og humør. Men du får ikke vite at justeringer av kosthold og aktivitetsnivå vil gi like bra eller bedre effekt, og er helt uten bivirkninger.

Inntektene til legemiddelprodusentene er gigantiske, og selv kraftige bøter for villedende markedsføring eller erstatningskrav for fatale virkninger blir som småpenger å regne.

Nysgjerrig? Har legemiddelindustrien rett? Tar Geelmuyden feil? Hvem skal vi tro på? Kvelden åpner med et foredrag av Geelmuyden, før vi får en samtale mellom ham og lege Charlotte Haug, ledet av debattleder Cathrine Krøger.

Om deltakerne:

Niels Christian Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter. Han er særlig kjent for sine portrettintervjuer, og har gjennom en årrekke vært kåsør i radioen, foredragsholder ved journalistutdanningen og arrangør av egne skrivekurs. Geelmuyden har de siste årene vært en viktig premissleverandør i ernæringsdebatten gjennom sine kritiske bøker om produksjon av mat og drikke. I sin nyeste bok gir han oss en grundig, avslørende og bevisstgjørende gjennomgang av legemiddelindustrien og de mest brukte legemidlene i Norge. Geelmuyden har mottatt flere ærespriser for sin skriving, blant annet Gullpennen, Fritt Ords Honnør og Vestfolds Litteraturpris.

Charlotte Haug er seniorforsker ved SINTEF Teknologi og samfunn og internasjonal korrespondent for The New England Journal of Medicine. Hun er lege fra Universitetet i Oslo og har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer fra samme sted. Hun har også en mastergrad i helsetjenesteforskning fra Stanford University. Hun var redaktør av Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2002 til 2015 og var da medlem av International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), ofte kalt Vancouver-gruppe og nestleder i Committee on Publication Ethics (COPE). Før hun ble redaktør har hun blant annet ledet seksjon for spesialisthelsetjenester i Helsetilsynet.

Haug har vært fagkonsulent for boken, og har i samarbeid med forfatteren utarbeidet gode råd om forebygging, selvhjelp og tryggere medisinbruk.

Debattleder er Cathrine Krøger, sykepleierstudent og litteraturkritiker.

Gjesteredaktører for temauken «Norsk pillebefinnende» er Målfrid J. Frahm Jensen og Iselin Kleppestø Thorsen.

Arrangementet er en del av temauka «Norsk pillebefinnende – om legemiddelindustrien» på KÅKÅ kverulantkatedralen.