TORSDAG 24. MAI, KL. 19:00 Haugesund KR Kjøp billett

Tour de KÅKÅ: «Omstilling – framtidens arbeidsliv på Haugalandet»

Først kom sildå, så kom oljå, og så kom begrepet «omstilling». Men hva innebærer dette for folk flest? Må regionen ta noen ubehagelige valg nå, for å bli mindre avhengige av oljenæringen i framtiden? Er folk seg bevisst de dramatiske konsekvensene av digitalisering og automatisering i et stadig mer globalisert arbeidsliv? Sitter Haugalandet stille i båten og satser på å ri an av, eller er regionen rigget for framtiden? Velkommen til en viktig debatt om et tema mange mener mye og sterkt om!

Haugalandet har fått det til før. Og på kort sikt ser det kanskje heller ikke så mørkt ut. Arbeidsledigheten går ned, og hjørnesteinsbedriften Aibel i Haugesund signerer for tiden milliardkontrakter som sikrer arbeidsplasser og skatteinntekter til regionens kommuner. Med oljesmellen i 2014 fremdeles friskt i minnet: Hva skjer når kontraktene en dag uteblir? Er den kortsiktige optimismen så stor at man vegrer seg for å snakke konkret om utfordringene som følger i kjølvannet av oljealderen?

Ekspertene synes etter hvert å ha blitt enige om én ting: det finnes ikke noen ny olje. Mantraet er at vi trenger flere bein å stå på. Hvordan kan IT-bransjen skape nye muligheter og vekst i regionen? Eller kan vi overhodet forvente fortsatt økonomisk vekst? Hva med miljøhensyn? Skal Haugalandet bli en viktig reiselivsdestinasjon? Må denne maritime regionen først og fremst se til havet når veien videre skal stakes ut?

Politikerne vil hente fylkeskommunale arbeidsplasser til Haugesundregionen, for å styrke kompetansemiljøene og forhindre utflytting av høyt utdannede innbyggere. Gir utdanningssystemet den nødvendige digitale kompetansen som framtiden etterspør? Hvordan skal Haugalandet greie å holde på slik kompetanse, og bli en attraktiv region for framtidens arbeidstakere?

Og hva med de ansatte i varehandelen, hvor mange står i fare for å bli automatisert bort i et stadig mer globalisert marked? Henger det offentlige med i den digitale utviklingen? Finnes det en konkret plan, eller skal vi bare se det litt an?

Innledning til debatt ved Runar Skarstein, regiondirektør i SpareBank 1 SR-Bank.

I panelet:

Arne Christian Mohn, ordfører i Haugesund (Ap)

Tiril Fjeld, Atea

Runar Skarstein, regiondirektør i SpareBank 1 SR-Bank

Vigleik Dueland, daglig leder i Destinasjon Haugesund

Harald Larssen Lønning, gruppeleder i Haugesund bystyre (H)

Bjørn-Erik Davidsen, Miljøpartiet de Grønne

Programleder er Einar Tho, redaktør i Haugesunds Avis

Arrangementet arrangeres av det frittstående debatt- og litteraturhuset Stiftelsen KÅKÅ kverulantkatedralen i samarbeid med Festiviteten, Haugesund konserthus og Haugesunds Avis. Debatten er en del av det mobile debattkonseptet Tour de KÅKÅ. Tiltaket er støttet av Rogaland Fylkeskommune.

Les mer på www.kverulantkatedralen.no