God jul! Takk for et fantastisk år på KÅKÅ i 2018!

Takk for alle de lykkelige, ville, vakre, kranglevorne og smarte øyeblikkene i 2018. KÅKÅ kverulantkatedralen og KÅKÅnomics ønsker å takke alle deltakere, publikummere, programledere, gjesteredaktører, bidragsytere, frivillige, humorister og andre støttespillere, for et fantastisk godt kverulantår!

Høsten 2018 ble storveis med tema som ”Terror i hodet. Frykten som forandrer oss”, ”Kalmarunionen 2.0”, ”Bowie & Iggy”, ”Krigen mot barnevernet”, ”Gamle verdier og nye levemåter”, ”Hva kan vi lære av tragedien og grekerne? ”, ”Pseudoarbeid”, «Stavanger sakprosafestival» og mye mer. Vi takker gjesteredaktører og våre samarbeidspartnere om høstprogram – som Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen, Broenxyz og sjefredaktør Hilde Sandvik, Kapittelfestivalen og sjef Espen Røsbak, Jan Poulsen som leverte 6 timer med rockehistorie på stående fot, Schizofrenidagene og Målfrid Frahm Jensen og Iselin Kleppestø Thorsen, Sølvberget kulturhus og Linn Tønnesen, NFFO og Ane Sjøbu. Vi takker også P2 Debatt for godt samarbeid, og anbefaler deres fem timer lange festivalsending fra KÅKÅnomics 2018. Glem heller ikke de andre debattene gjennom hele 2018.

Høstens desiderte storhending var selvsagt KÅKÅnomics – Norges og Nordens første, beste og morsomste økonomifestival. 70 arrangement over fire dager med 160 deltagere til 5000 publikummere på 12 scener på et fortettet festivalområde i Stavanger sentrum, fra MS Sandnes ved kai ved Tollboden til Oljemuseet i andre enden av Øvre Holmegate / Fargegata. Sjekk YouTube-kanalen vår for mange høydepunkt. Alle presentasjonene fra hovedkonferansen ligger ute på nettsida vår: “Hvordan lage fremtidsbyen – den vi trenger?“. Les gjerne også Kristin Hoffmanns gode gjestekommentar nylig, med utgangspunkt i konferansen, om vanlige folk egentlig har noe de skulle ha sagt om byutvikling? Tilbakemeldingene har for øvrig vært overveldende, både på lederplass i Aftenbladet og fra styrelederen i Næringsforeningen. Særlig takk til Klaus Mohn, Ola Kvaløy og Tom Hetland som satt med innerst i redaksjonskomiteen. Vi lover å ta ansvar for de gode tilbakemeldingene i 2019, og jobber hardt og dedikert videre med å gjøre KÅKÅnomics til landets ”Arendalsuke” om økonomi, men også til et nordisk samlingspunkt om økonomi.

Vi kan røpe at vi får tidenes sprekeste gjesteredaktør på KÅKÅdebatt den kommende vårsesongen, med fokus bl.a. på valget, det blir rusdebatt og eutanasidebatt, foruten studentsatsing. Følg med! Vi ønsker å utvikle et byutviklingsforum som kan ta vare på det store engasjementet der ute nå, blant folk flest. Temaukene kommer snart på plass, det blir fort både om nevrovitenskap og varslingsmot, for bare å nevne et par av temaene vi sysler med. Kverulantkatedralens pris vil antagelig få en ny vri, blir uansett delt ut seinere på året enn tidligere. Ta gjerne kontakt om du har forslag til verdig prisvinner eller har ideer til program.

Våre KÅKÅ-motto er de samme enkle i dag som før: «Den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet». Og: «Ingen by er bedre enn sin egen offentlighet». Husk også på at vi gjerne tar i mot friske tekster til vår nettspalte – Kverulantens hjørne!

Ha en nydelig og nedpå jul og romjul! Les mye! Husk på Olof Lagerqrantz’ ord om at å lese god litteratur er som å bli immatrikulert ved følelsenes universitet. Etter den uforbeholdne gleden med Brødet & eselet under KÅKÅnomics er det naturlig å fremme den Brageprisvinnende diktboka ”Venn med alle” øverst på ønskelista til jul, av Gunnar Wærness (som enten er brødet eller eselet). Sven Egil og Ingeborgs Brageprisnominerte bok ”Borgerlønn – ideen som endrer spillet” bør være et annet must på ønskelista, for dem som ennå ikke har lest (sjekk Ola Kvaløys anmeldelse i Aftenbladet). Likedan Paul Collier’s siste bok: ”The Future of Capitalism – facing the new Anxieties” (sjekk intervjuet vi gjorde med ham under KÅKÅnomics). Selv leste jeg nettopp Per Pettersons siste, ”Menn i min situasjon”,   og anbefaler hjertelig som gave til mannen. Jeg holder på med Trude Marsteins Brageprisnominerte ”Så mye hadde jeg”, og den egner seg vel like godt som bokgave den andre veien. Ellers er endelig den herostratisk berømte Glastonbury-konserten til Bowie i 2000 ute på plate og DVD, av mange hevdet som tidenes beste konsert. Må i hus, hytte og stall! Nye plater… sjekk ut Nakhane’s ”Teen prayer” og Rosalía’s ”El mal querer”. Råflotte ting. Ellers er jo The Pogues selve julebandet blitt, jeg kommer alltid tilbake til plata ”Rum, Sodomy & the Lash”, men alle platene duger.

Husk å gi slipp på stress og gå glipp av smarttelefoner og sosiale medier. Men ikke glem å krangle, husk at det først er når dere slutter å krangle det er virkelig fare på ferde for den ekte julefreden, slik den verdensberømte parterapeuten Esther Perel endelig også har kommet frem til. Det er et must å krangle for en god relasjon med velutviklet følelsesliv, sier hun, men understreker at det er viktig å avslutte og reparere på rett vis, det kan godt være noe mer enn bare vin og sex, altså. Der tenker jeg at julefølelsen satt godt på plass!

Glem ikke at den beste julepresangen fort er å kjøpe sesongkort på KÅKÅ for våren 2019. Vi ses i tidenes mest spennende år noensinne – 2019!

God jul & godt nytt år fra alle oss i kverulantkatedralen!
Jan Inge, Elisabeth, Birk og Thomas! 

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅ HUSVENN

Pin It on Pinterest