Tid: 4. november 2017 12:30

Sted: KÅKÅnomics, Møteplassen, Sølvberget

Gratis inngang

Det går bra med Vestlandet – bare oljeprisen holder seg høy! Ikke så rart, all den tid oljenæringen sysselsetter så mange av oss. Selv de som ikke jobber direkte i næringen nyter godt av det økonomiske handlingsrommet den gir oss. I mange år blomstret velstanden opp, og framtiden for Stavangerregionen glitret bokstavelig talt i gullbelagte oljefat. Forsiktig nå, ein steingard kan ikkje vara evig! sa kritikerne. Og så skjedde det: mørke skyer over Vestlandet.

Gratis inngang. Sikre deg en plass HER!  

Fra 2014 til 2016 falt oljeprisen med 70%, fra et nivå på godt over 110 dollar fatet, til plutselig å bikke under 30 dollar fatet. Regionen gikk nærmest inn i en kollektiv sjokkmodus. Hadde vi gått i luksusfella? Hadde de ekstraordinært gode tidene satt seg i bevisstheten vår og blitt den nye normaliteten? Er vi i det hele tatt stand til mentalt å forberede oss på en mindre luksuriøs framtid?

For Vestlandet ble konsekvensene av oljeprisfallet merkbare umiddelbart: permitteringsvarsel, oppsigelser og påfølgende massearbeidsledighet. NAV stod på hodet og ba innstendig Rogalendingen om å flytte på seg for å finne ny jobb. Folk fortvilte. Ordet på gata var «omstilling» – vi må få flere bein å stå på, sånn at ikke dette skjer en gang til! Så steg oljeprisen igjen, ikke mye, men nok til at oljenæringen igjen kunne erklære seg selv som levedyktig. Og nå synker jo vitterlig arbeidsledigheten igjen. Men er det for seint? På lang sikt: har regionen vent seg til å leve over evne?

Stavangerregionen har i 50 år levd godt av og med petroleumsbransjen. Norsk olje og gass er verdt milliarder av kroner. Stavanger overlevde både IT-bobla i 2001 og finanskrisen i 2008 uten de helt store problemene. De siste årene har derimot rystet oss. Stavangerregionen trues av konkurser og oppsigelser. Framtidsoptimismen har fått et skudd for baugen. Prosjekter blir inntil videre utsatt; det blir f eks ikke noe av Statoils nye hovedkontor på Forus til 3 milliarder kroner. Totalt regner man med at det forsvant bortimot 50.000 arbeidsplasser i oljebransjen på et par år.

Man trenger ikke være professor i økonomi for å skjønne at utviklingen de siste 50 åra ikke fortsetter inn i evigheten. Vi spør:

  • Har Stavanger gått i luksusfella?
  • Er gullalderen forbi?
  • Har Stavangerregionen satset alt på ett kort?
  • Står byen og vakler på ett bein som snart skal amputeres?
  • Hva skjer med Stavanger nå? Hva er de nye næringene og hvor kommer de nye arbeidsplassene?


Deltakere:

Innledning ved Ståle Økland, forfatter av blant annet «Datakrasj – Hvorfor den digitale økonomien ikke virker».

Kari Nessa Nordtun, gruppeleder for Stavanger Arbeiderparti sin bystyregruppe.

Tina Bru, stortingsrepresentant for Høyre og leder av Høyres kvinneforum.

Ragnar Tveterås, professor i industriell økonomi ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger.

Rune Dahl Fitjar, professor i innovasjonsstudier ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger.

Programleder er Tom Hetland, tidligere sjefredaktør og kommentator Aftenbladet.

 

HOVEDSPONSORER

                


ANDRE BIDRAGSYTERE

     


ARENAER FOR KÅKÅnomics

KÅKÅnomics foregår på: Kåkå, Café Sting, Bøker & Børst, Vinbaren (Gaffel & Karaffel), Spor 5, Stavangeren, Oljemuseet, Sølvberget og Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger.

KÅKÅ Kverulantkatedralen er støttet av:

Stifterne av KÅKÅ Kverulantkatedralen er Kristoffer og Signe Anne Stensrud. Største bidragsyter til KÅKÅ er Månebakken AS. I tillegg bidrar stiftelsen Fritt OrdStavanger kommuneNorsk Kulturråd og Rogaland Fylkeskommune med midler. I tillegg har Kulturdepartementet gitt tilskudd fra Gaveforsterkningsfondet.

 

Pin It on Pinterest