Tid: 26. januar 2017 19:00

Sted: kåkå, Sting Nere

Pris: 100/50

Hvem har…
* vært norske motstemmer som har styrket det lokale, nasjonale eller internasjonale uenighetsfellesskapet?

* utvist mot til å mene offentlig på en slik måte at etablerte sannheter utfordres?
* bidratt til antipopulisme, vist evne til kraftfull og retorisk offentlighet?
* utfordret maktperspektiv, formidlet livslyst og vært irriterende god?

billettBilletter kan kjøpes HER eller i døren og dørene åpner ca 30 min. før.

 

Juryen har nominert 7 kandidater. Vinneren presenteres under prisutdeling torsdag 26. januar kl 19.00 på KÅKÅ kverulantkatedralen i Stavanger.

Prisen deles ut av styreleder i KÅKÅ, Hallgeir Langeland.
Prisvinner må holde egen kverulantmonolog.
Prisvinner settes deretter på tiltalebenken til advokatene Anne Kroken og Brynjar Meling.
Per Inge Torkelsen er programleder.
Minikonsert med den fabelaktige Britt-Synnøve Johansen til slutt, som sammen med Johan Egdetveit framfører låter fra Piaf, Sivle, Brecht og andre kanoner.

De nominerte er:

MARION ANNE KNUTSEN
Marion Anne Knutsen ble nylig kåret årets nordlending i 2016 for å ha avdekket systematiske overgrep i egen hjembygd. Med stort mot stod hun frem med sin mors og sin egen historie, som avslørte en taushetskultur hvor mange har kjent til omfattende seksuelle overgrep og dysset dem ned. Fra juryens betraktelse: «Marion kjenner livets skyggesider… Hennes personlige og modige stemme om et tabubelagt tema i mange små lokalsamfunn, har berørt mange. Marions bidrag i VG-saken om overgrepene i Tysfjord, førte til at politiet startet etterforskning. Nå er flere titalls nye saker avdekket. Marion er blitt forsøkt truet til taushet, men hun har stått med rak rygg i kampen for åpenhet om overgrep.»

KJETIL ROLNESS 
Kjetil Rolness er frilanser med over 23.000 følgere på Facebook. Her publiserer han jevnt og trutt statuser som engasjerer stadig flere følgere til å delta i debatt eller forfølge de lenkene han legger ut. Rolness er svært skrivefør, en retorisk elikvibrist som i 2016 også ble tildelt årets gullpenn. Han finkjemmer de tradisjonelle mediene og nettet som en overedaktør, oppdateringene følger gjerne nyhetene og nyhetsbildet, selv om det uten tvil er Islam- og integreringsdebatt som har vært hovedtema. Som et jurymedlem sier det: «Jeg kan knappest være på Facebook uten at jeg ender i en diskusjonstråd igangsatt av Rolness.» Kjetil Rolness ofrer mye tid og energi på å gjøre Facebook til et uenighetsfellesskap som bygger kontaktpunkt mellom folk som ellers aldri ville diskutert eller snakket sammen.

PER GUNNAR STENSVAAG
I 2016 har det blitt kverulert så fillene fyker fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør om kommunen bør gå sammen med naboen. Den fremste kommunekverulanten i landet er uten tvil flykaptein Per Gunnar Stensvaag. Han har reist land og strand rundt som en moderne vekkelsespredikant for å oppildne til kamp mot kommunesammenslåing. Stensvaag har besøkt over hundre kommuner og har langt på vei lykkes i å stagge kommunalminister Jan Tore Sanners planer om å tegne Norgeskartet på nytt. 264 kommuner har valgt å si nei til å slå seg sammen med en eller eller flere av naboene sine, mange av dem etter besøk fra kommunekverulant Stensvaag.

SIGRID BONDE TUSVIK
Sigrid Bonde Tusvik er en komiker med stort kverulantpotensiale, en som tør å bruke egen posisjon og humormakt til å styrke uenighetsfellesskapet. Hun er tydelig tilstede i samfunnsdebatten, en viktig feminist som treffer unge og brede lag av det norske folk på en leken kombinasjon av plattformer. Sammen med makker Lisa Tønne har hun det de kaller «Prosjekt skamløs», med egen podcast på Tusvik&Tønne, et passe rått forum hvor politikk diskuteres innimellom aldeles private ting som mensen og menn. Avisinnleggene hennes hver fjerde uke i Dagsavisen skaper stadig debatt. I kronikken «Skam på skambeinet!» tok komikeren et grundig oppgjør med regjeringen som gikk inn for reservasjonsrett i abortspørsmål. Kronikken er lest over en halv million ganger, den mest leste og delte i Dagsavisens historie. Sigrid Bonde Tusvik har funnet en balanse mellom humor og kverulering som er prisverdig.

TERJE TVEDT
Terje Tvedt har i en årrekke vært en norsk regimekritiker, ikke minst om norsk bistandspolitikk. Hans særmerke er å være direkte, tydelig, åpen og etterrettelig, alltid med god rot i forskning og faktiske forhold. I 2016 kom han med bok om Norske tenkemåter foruten en rekke kronikker og avisartikler om et stort felt av kritiske emner om norske tenke- og handlemåter. Tvedt besitter betydelig intellektuell kraft og er en av få som på egenhånd kan etablere kritisk motstand til ideologidannelsen i stat, styre og offentlig forvaltning. Han har i årtier som sagt en svært pågående kritiker av norsk bistandspolitikk, vil gjenopprette en ny rasjonalitet på feltet, med en mer helskapelig framstilling. Han er vidsynt med et delta av innganger til Midt-Østen-problematikk gjennom sin forskning på vann og vannveier. Utvilsomt en god kverulant som utfordrer maktperspektiv og etablerte sannheter – og som er irriterende god.

INGUNN ØKLAND
Ingunn Økland har blåst voldsomt liv i debatten om virkelighetslitteratur, hvor skjønnlitteraturen tilsynelatende omhandler virkelige personer og virkelige hendelser. «Forfattere fråtser i selvbiografiske familiekonflikter» står det i kritikken hennes av Vigdis Hjorths Arv og miljø. Tidligere har Christian Krohg, Agnar Mykle og Karl Ove Knausgård blitt beskyldt for det samme, men Økland mener at problemet har eskalert og at dette gir oss en «tvilsom litteratur». Økland har pekt på grensene for det biografiske og private inn i skjønnlitterære verk. Tross mye motstand har hun forfulgt emnet med det resultat at såvel litteraturens etikk, litteraturens forhold til teknologi og tidsånd samt fiksjonslitteraturens egenart har blitt gjennomgripende debattemner i 2016.

«DE SKAMLØSE JENTENE» 
2016 var året da Norge fikk en organisert motstemme av unge minoritetskvinner som kalte seg «De skamløse jentene». Det er: Nancy Herz, Sofia Srour, Amina Bile som er nominert sammen med Faten Mahdi al-Hussaini. (Kadra Yusuf og Amal Aden er noen som har gått foran). De har gjennom hele året deltatt med innlegg i norske aviser og på seminar og møter landet rundt. Dette er unge kvinner som virkelig setter seg selv på spill, enkelte av dem har måttet bryte med egne familier i sine forsøk på å se islamsk kultur og muslimer i Norge med et kritisk blikk om æreskultur og sosial kontroll. De omskaper nå den offentlige diskursen om disse problemstillingene med sine unge og modige blikk, som styrker uenighetsfellesskapet, utfordrer makten og formidler livslyst. Nancy Herz sier det slik: «Da jeg ifjor opplevde å bli kalt «skamløs» for å ha forsvart en kvinne i hijab som rappet i en video, svarte jeg: Ja, jeg er skamløs – jeg eier ikke DIN skam. Å være «skamløs» er nettopp å motsette seg ideen om at man «ikke eier skam» kun fordi man ikke lar seg kontrollere av negative sosiale normer.»

JURYEN BESTÅR AV

  • Bjørn Kvalsvik Nicolaysen (professor lesevitenskap UiS, forfatter og aviskommentator)
  • Ellen Wisløff (redaktør Kvinner & Klær, Ren Poesi-redaktør)
  • Hilde Sandvik (sjefredaktør Broen xyz)
  • Mímir Kristjánsson (politisk redaktør Klassekampen, forfatter)
  • Per Inge Torkelsen (forfatter, politiker, satiriker og avisskribent)
  • Jan Inge Reilstad (kunstnerisk leder KÅKÅ) 

Pin It on Pinterest