Tid: 27. april 2017 19:00

Sted: kåkå, Sting Nere

Pris: 100 (ordinær) /50 (student/elev/uføre/Aftenbladkort)

Møt Hadia Tajik, Ola Borten Moe, Heidi Nordbye Lunde, Ketil Raknes og Norges mest omtalte politiske rådgiver, Espen Teigen!

Hvilket parti fanger opp den nye nasjonale bølgen i internasjonal politikk her til lands? Og hvordan vil den påvirke den politiske retorikken?

Etter to tiår der hovedkursen i internasjonal politikk har gått i retning globalisering og overnasjonale løsninger, ser vi nå i flere land en renessanse for nasjonalstaten og nasjonal tenkning. Donald Trump vil styre etter parolen «America first» og varsler mer proteksjonisme. Storbritannia forlater EU, og Nasjonal Front i Frankrike vil gjerne slå følge. Også på venstresiden høres nye toner. Mette Fredriksen, leder for Socialdemokratiet i Danmark, vil ta opp kampen med høyresida om det nasjonale og er ikke redd for å kalle seg nasjonalist. Nestleder i Ap, Hadia Tajik, vil skape «nye, inkluderende nasjonale myter», og Magnus Marsdal, ny leder for den radikale tankesmia Manifest, advarer mot at høyresida får monopol på å forsvare folkesuvereniteten. Samtidig nærmer vårt fremste anti-EU-parti, Senterpartiet, seg gamle høyder på målingene.

Hvilke følger får disse strømningene for norsk politikk? Vil vi fortsatt ha en sterk sentrum/venstrenasjonalisme i Norge, eller vil vi bli mer like Europa, der høyrenasjonalismen dominerer? Vil renessansen for det nasjonale uvilkårlig føre med seg en mer egoistisk, nærsynt og fremmedfiendtlig retorikk og politikk, eller er det mulig å kombinere nasjonal forankring med internasjonal solidaritet? Og hva gjør vi egentlig med begrepet «nasjonalisme», som har så mange ulike betydninger og assosiasjoner?

Ketil Raknes, høyskolelektor og statsviter, innleder til debatt. Han er blant annet forfatter av boka «Høyrepopulismens hemmeligheter».

I panelet:
Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet
Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet
Heidi Nordbye Lunde, stortingsrepresentant for Høyre
Espen Teigen, politisk rådgiver for statsråd Sylvi Listhaug (Frp)

Debattleder er Tom Hetland

billettKjøp billetter HER eller i døren fra kl. 18.30.

 

MØTET ER EN DEL AV TEMAUKA POLITISK RETORIKK I NORGE (26.-29.APRIL)
KÅKÅ vil i denne temauka være orientert mot den nærmeste norske historien om politisk retorikk, foruten selvsagt mot stortingsvalget til høsten og internasjonale tendenser i den politiske retorikken.  Vi starter med å tilby en kort innføring i politisk retorikk, av Kjell Lars Berge. Retorikken i partiprogrammene til stortingsvalget 2017 skal til pers av ingen ringere enn Jon Hustad, pluss en kompetent jury. Vi skal sammen med Ketil Raknes og et knippe sterke politikere finne ut hvem som stjeler den populistiske nasjonalismens retorikk i Norge, og om vi kan unngå de ekstreme variantene? Til slutt spør vi sammen med Tarjei Skirbekk og noen operative norske spinndoktorer: «Kan man vinne valg uten rett spinndoktor? Kan man vinne folket uten rett taleskriver?» Svaret er vel ganske selvklart, men likevel. I retorikken opererer man for øvrig med et begrep om «kairos» – betydningen av rett talesituasjon. Det er de aller beste på politisk retorikk i landet som stiller til denne temauka på KÅKÅ, så liten tvil om hva som er rett sted og tid for byens medborgere i slutten av april. Tom Hetland, tidligere sjefredaktør Aftenbladet og nå frilans, og Kjell Lars Berge, professor i retorikk og språkvitenskap, er medredaktører.

 

Pin It on Pinterest