Tid: 26. november 2016 12:00

Sted: kåkå, Sting Nere og Sølvberget

Gratis inngang

Det er med stor glede vi annonserer at NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) for første gang lager en egen sakprosafestival i Stavanger, i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget kulturhus. Fem av Skandinavias beste og mest interessante sakprosaforfattere møter du på scenen, med tre intervjuere i aksjon, om bøkene og temaene de er opptatt av, med vekt på ytringsfrihet, debattkultur, tabuer, historieforståelse, radikalisering m.m.

Alle arrangement er gratis foruten avsluttende festivalkonsert.

Danske Flemming Rose kommer, med årets fantastiske bok: «Hymne til friheten». Han intervjues av Frank Rossavik. Norske Kjetil Jacobsen kommer, aktuell i høst med boka «Etter Charlie Hebdo. Ytringsfrihetens krise i historisk lys». Finske Sanna Sarromaa kommer, aktuell med ««Norske tabuer – Om likhetens tyranni, språk som religion og hellige mødre». Svenske Elisabeth Åsbrink kommer, aktuell med den kritikerroste «1947».  Åsne Seierstad kommer også. Hun er aktuell med bokom to norske ungjenter som reiser til Syria for å verve seg til IS.

Hilde Sandvik er med som ordstyrer for en avsluttende fellessamtale. 

Temauka avsluttes med konsert på KÅKÅ med Valkyrien, aktuell med plata «Prøv å si noe til meg nå», lørdag kl 22.00. 

PROGRAM

Kl 12.00 SØLVBERGET KULTURHUS (Kjelleren)
Elisabeth Åsbrink fra Sverige – «1947 – Da vår verden ble til», 2016 (oversatt til norsk ved Alexander Leborg).

Forfatteren presenterer boka, før samtale med Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz). Sven Egil Omdal ga boka en sekser og kalte Åsbrinks prosa for stor skrivekunst.

Arrangementet er gratis men det er mulig å reservere plasser på https://ticketco.no/widgets/events/16330

Kl 13.00 KÅKÅ (Sting Nere)
Sanna Sarromaa fra Finland – «Norske tabuer – Om likhetens tyranni, språk som religion og hellige mødre», 2016.

Med finsk sisu presenterer forfatteren boka og rokker ved konformiteten og kollektivismen som hun mener truer med å gjøre nordmenn for like og like dumme. Forfatteren bodde lenge på Lillehammer i Norge, og var i en periode politiker for Venstre, før hun nylig flyttet tilbake til Finland. Samtale etter presentasjonen ledet av Kristin Aalen.

Kl 14.00 KÅKÅ (Sting Nere)
Kjetil Jakobsen fra Norge – «Etter Charlie Hebdo. Ytringsfrihetens krise i historisk lys».

Forfatteren foredrar om ytringsfrihetens idéhistorie og presenterer boka (som kommer i høst) med vekt på ytringsfrihet og uenighet i Skandinavia. Jacobsen har tidligere bl.a. skrevet «Verdensborgerskapets idéhistorie» (2009), og er for tiden professor i historie ved NORD Universitet.

Kl 15.00 SØLVBERGET KULTURHUS (Kjelleren)
Åsne Seierstad fra Norge – «To søstre».

Hvorfor radikaliseres to skandinaviske søstre til å reise til Syria og krige for IS? Forfatteren presenterer boka (som kom i høst), før samtale med Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz).

Arrangementet er gratis men det er mulig å reservere plasser på https://ticketco.no/widgets/events/16331


Mindre pause

Kl 16.30 KÅKÅ (Sting Nere)
Flemming Rose fra Danmark – «Hymne til friheten» 2016 (oversatt til norsk ved Poul Henrik Poulsson).

Forfatteren innleder om boka, før samtale med Frank Rossavik (forfatter og journalist) og kommentar fra Kjetil Jakobsen. Flemming Rose er tidligere kulturredaktør for Jyllandsposten, som i sin tid trykket Muhammed-karikaturene, en hendelse som har preget verden siden. Han har mottatt flere priser, i 2015 bl.a. Fritt Ords Honnør. Hans siste bok utgis over hele verden og har fått strålende anmeldelser. Leif Ekle anmeldte boka for Nrk, og avsluttet slik: «Ikke minst bør det nyskrevne etterordet om utviklingen i de nordiske landene, egge til debatt om forskjeller i klimaet for ytring i Danmark, Sverige og Norge.» Rose er i dag seniorforsker ved Cato Institute, Washington D.C.

Kl 18.00 KÅKÅ (Sting Nere)
DEN STORE FESTIVALSAMTALEN om skandinaviske tenkemåter, debattkultur, historieforståelse og endringspotensiale. Med flere av festivalens deltagere: Flemming Rose, Elisabeth Åsbrink, Åsne Seierstad og Sanna Sarromaa.

Ordstyrer er Hilde Sandvik (sjefredaktør og grunnlegger av Broen xyz, som vil forandre Norden).

Lengre pause – folk kan spise og drikke

Kl 22.00 KÅKÅ (Sting Nere)
FESTIVALKONSERT med VALKYRIEN 

Valkyrien følger opp sin kritikerroste fjerde plate med ny plate» Prøv å si noe til meg nå».

Valkyrien er et band i stadig forandring. Det som begynte som en ren hardingfeletrio har utviklet seg til noe som rett og slett er litt vanskelig å beskrive. Det må oppleves.

Du kan kjøpe billetter HER eller i døren.


Arrangør: NFF sammen med KÅKÅ og Sølvberget, Stavanger kulturhus.

 

 

 

Pin It on Pinterest