På sporet av Georg Johannesen! Øyvind Rimbereid om Georg Johannesens stemme og lyrikk + Lasse Lindtner og Anette Röde Hagnell fremfører hele Ars moriendi.

By kverulantkatedralen 30. mai 2016

Tid: 17. september 2016 14:00

Sted: kåkå, Sting Nere

Pris: 200 (kr 300 for begge arrangementene lørdag 17. september)

Med temadagene «På sporet av Georg Johannesen! Litt om essayet, døden, diktet og eksilet», fra torsdag 15. til og med lørdag 17. september, samarbeider kåkå med Kapittel 2016, som har «Vandring» som tema.

Billetter kan kjøpes her eller i døren. Dørene åpner ca 30 min. før.

Lørdag 17 september kl 14.00

FOREDRAG OG FORESTILLING: Øyvind Rimbereid om Georg Johannsens stemme og lyrikk. Ars moriendi fremført i sin helhet, med skuespiller Lasse Lindtner og musiker Anette Röde Hagnell, Grenland Friteater. Komponist: Anette Röde Hagnell. Forestillingen er en Grenland Friteater-produksjon. 

Innleder: Øyvind Rimbereid (forfatter og poet).
Performance og opplesing ved Lasse Lindtner og Anette Röde Hagnell. 

Programleder: Amund Børdahl (UiB, GJ-seminaret). 

Hvorfor er Ars moriendi (1965) Norges beste og viktigste diktsamling i forrige århundre? Eller er den det? Kom, lytt og reis etter døden og diktstemmen. Øyvind Rimbereid innleder om Georg Johannesens kraftfulle stemme og diktstemme. Hele Ars moriendi fremføres for andre gang i verdenshistorien. I anledning 51-års jubileum for diktsamlingen som i 1999 ble kåret til 1900-tallets beste norske diktsamling.

 

ØVRIG PROGRAM LØRDAG 17. 09

Lørdag 17 september kl 20.00

SAMTALE – helaften på kåkå: Georg Johannesen og det indre eksilet + konsert med Håkon Paulsberg trio med «kong j». 

Billetter kan kjøpes her eller i døren. Dørene åpner ca 30 min. før.

Innleder: Kjartan Fløgstad (forfatter).
Deltagere: Arnfinn Åslund (kulturviter, redaktør), m.fl.
Håkon Paulsberg trio består av: Håkon Paulsberg (vokal, akustisk gitar), Terje Norum (tangenter) og Ørnulv Snortheim (elgitar).
Konsertinnledning ved Amund Børdahl (UiB, GJ-seminaret), som også er ordstyrer under debatten. 

Eksil (2005) var Georg Johannesens siste bok før han døde på svøm utenfor Egypts strender julaften 2005. Bokas innledning fastslår at «dannelse oppstår alltid og bare i eksil», og starter med følgende sitat av Hugo av St. Victor (12. århundre): «Den som synes at han bor i et godt land, er en bløthjertet nybegynner, den som synes at ethvert land er hans eget, er allerede sterk. Men bare den som ser hele verden som et fremmed land er fullkommen.» Et av Georg Johannesens mange livsverk bestod i hans særegne Norgeskritikk. Han ville være en outsider, være mer på utsiden enn innsiden av norsk offentlighet og selvforståelse. Vi kan i ettertid likevel spørre om hans indre eksil var reelt? Vi har invitert Kjartan Fløgstad til å innlede om Georg Johannesens eksilposisjon og (selv)dannelsesideal, om dette fortsatt har noe for seg i en digitalisert og sosialmediert politisk eller litterær norsk virkelighet. 

Etter debatt og pause blir det konsert med den kritikerroste Håkon Paulsberg trio + Kjartan Fløgstad. Plata «kong j» fikk flotte anmeldelser da den kom, og gir tilgang til noen av Georg Johannesens fineste dikt i nydelig visedrakt. Paulsberg er jazzmusiker og visesanger som tidligere bl.a. har jobba med Jan Erik Vold og gitt ut plater om og med Cornelis Vreeswijk og Alf Prøysen. Han siste plate heter «Trøst for stusslige karer» med undertittelen «Eldar Vågan på blå resept», og innkasserte mange sekserterninger. 

«Credo Piscis» med Håkon Paulsberg

Se også program torsdag 15. september kl. 20.00: Debatt: Hvor ble det av essayteorien etter Georg Johannesen – og har det betydning for dagens essaydebatt? Innleder Eivind Tjønneland. 

comments

comments for this post are closed

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅnomics er støttet av

Sponsorer

Pin It on Pinterest