Tidligere arrangement

«The last testament»

Jonas Bendiksen viser det internasjonale prosjektet «The Last Testament». Den norske Magnumfotografen Jonas Bendiksen har reist verden rundt for å møte mennesker som mener de er Guds sønn. Han har funnet Jesus i alle verdens hjørner, fra Tokyos neonjungel til Sibirs frosne ødemark, fra den glohete landsbygda i Sør-Afrika til en 69-år gammel mann i Brasil med kjortel og tornekrone. Arrangementet skjer i samarbeid med Pressefotografenes Klubb, Bokhuset og Stavanger Foto.

Udødelighetens historie.

Dag Øistein Endsjø i samtale med Ingvil Hellstrand om «Udødelighetens historie» og om hvordan troen på evig liv har utviklet seg, gjennom vitnesbyrd, guddommelige mirakler og gjør-det-selv-oppskrifter. Det er en historie om helbredelse og kannibalisme, frysebokser og forsvinninger, sex med guder og evig tortur.

«Finnes altruisme?» Kultur, gener og andres velferd.

Den verdenskjente evolusjonsbiologen David Sloan Wilson i samtale med Tom Hetland om boka og emnet «Finnes altruisme? Kultur, gener og andres velferd». (Engelsk)

Mennesket – bedre enn sitt rykte. Med Dag Hessen.

Dag Olav Hessen i samtale med Harald Birkevold om boka «Vi – Samarbeid fra celle til samfunn». Det er ikke småtteri biolog Dag O. Hessen sikter mot i den nye boka, intet mindre enn å gjenopprette troen på mennesket i pessimismens og misantropiens tidsalder.

«Nesten menneske. Biografien om Julius.»

Møt Alfred Fidjestøl i samtale med Cathrine Sandnes om den kritikerroste biografien han har skrevet om Julius. Fidjestøls grep har vært å behandle sjimpansen som et hvilket som helst annet biografisubjekt.

Per dør – ikke

På vei mot døden har Per Fugelli skrevet den svært personlige boken «Per dør», en verdig og engasjert tekst som handler om å gå døden i møte. Samtidig handler boken mer om å leve enn å dø. Sønnen Aksel Fugelli presenterer boka og forteller om Per Fugelli sitt møte med døden. Alle foredragene vil være gratis, men på grunn av forventet stor pågang blir det lagt ut gratisbilletter.

Henry David Thoreau og kunsten å gå

Thure Erik Lund i samtale med Tom Hetland om boka «Til naturen» og essayet «Kunsten å gå», om Henry David Thoreau og transcendentalismen på midten av 1800-tallet. Lund har skrevet etterordet til Thoreaus siste bok til norsk, og er selv aktuell med romanen «Identitet».

Ventar transhumanismen rundt neste sving?

Dag O. Hessen innleder om sjølvreproduserande robotar, maskinlæring, intelligente system med meir. Morten Goodwin, Thure Erik Lund og Solveig Aareskjold bidrar i panelet. Kallar nifsemyra?

Ånd, kropp og mannsidentitet gjennom tre tusen år.

Solveig Aareskjold med foredrag om «Ånd, kropp og mannsidentitet gjennom tre tusen år». Kommentator er Mie Hidle. Klikk på bildet for å lese mer.

Materien og ånda i maskinen.

I forbindelse med temadager om ånd og transcendens i denne nye biologiens tid, har KÅKÅ invitert Mie Hidle, doktor i idéhistorie og spesialist på Isaac Newtons kraftbegrep, til å snakke om «Materien og ånda i maskinen».

«Samfunnet som organisme.» Av og med David Sloan Wilson

KÅKÅ tar for seg ånd og transcendens i denne nye biologiens tid med ei temaveke kor nasjonale og internasjonale tenkjarar får tala til oss. Onsdag 22. november snakker David Sloan Wilson om «Samfunnet som organisme.» Nyare forsking viser at egoistiske individ er skadelege for den gruppa dei lever i, og verkar hemmande i konkurransen med andre grupper.

Boklansering – Gull i grønne skoger

Velkommen til boklansering av Gull i grønne skoger. Eventen passer for store og små, og det blir høytlesning og konsert med dyktige lokale artister.

Saga bok presenterer: «Sagafjordens hemmelighet»

Vi blir ikke ferdig med Hafrsfjord – fra rikssamling til sagafortellinger og moderne turistindustri. Det er noe tidløst og magisk over fjorden som vekker nysgjerrighet og undring. Hvem var det som kjempet her, og hvorfor? Velkommen til Sagakveld på KåKå.

Stressede små. Tidlig barnehagestart. Schizofrenidagene 2017 på KÅKÅ

Schiziofrenidagene på KÅKÅ avsluttes torsdag 9. november med tema: Stressede små. Tidlig barnehagestart. Hvorfor utsetter vi barna for det? Får ungdom psykiske problemer fordi de blir overlatt til barnehagen alt for tidlig? Debattdeltakere: Hanne Weisser, Cand. Philol., Cecilie Evertsen, Universitetslektor Læringsmiljøsenteret UiS, Klara Øverland, førsteamanuensis og psykologspesialist, Læringsmiljøsenteret UiS m.fl

Fins ADHD egentlig? Schizofrenidagene 2017 på KÅKÅ

Schizofrenidagene i 2017 har tema: Roots and shoots – Past events and present minds. På KÅKÅ onsdag 8. november spør vi: Fins ADHD egentlig? Hva om det er samfunn og familieliv som ikke tilpasser seg de mangfoldige barna heller enn omvendt? Debattdeltakere: Espen Idås, psykologspesialist, Renate Thunem, ADHD Rogaland, Jan Skandsen, barne- og ungdomspsykiater.

Stemmene i hodet – er de blitt synlige nå? Schizofrenidagene 2017 på KÅKÅ

Stemmene i hodet – er de blitt synlige nå? Klarer vi nå å forstå hva det vil si å høre stemmer? Samtale med deltakerne i NRK-serien «Stemmene i hodet». Schizofrenidagene 2017 har tema: Roots and shoots – Past events and present minds.

Sex, Død og Gud! Tabu på psyk.? Schizofrenidagene 2017 på KÅKÅ

Schizofrenidagene er den største årlige tverrfaglige psykisk helsekonferanse i Norden, med over 4000 tilhørere gjennom uken, men like mye en «psykiatrikulturfestival» som fokuserer på psykisk helse en hel uke til ende. KåKå vil debattere aktuelle problemstillinger som; finnes ADHD egentlig?, stressede barn på grunn av tidlig barnehagestart? og Stemmene i hodet. Vi starter 6. november med tema: Sex, død og Gud! Tabu på psyk.?

«Økonomi-impro» – En times teaterlek på din bekostning!

Velkommen til «Økonomi-impro» – En times teaterlek på din bekostning! Opplev et knippe strålende skuespillere som kaster seg ut i totalt improvisert teaterlek rundt kjente økonomiske begreper!

Har du personlighet for dårlig økonomi?

Hva har personligheten å si for hvorvidt man får økonomiske problemer eller ei? Kan hvem som helst pådra seg stor forbruksgjeld, eller er noen nærmest predisponerte for økonomisk uføre? Luksusfelle-økonom Hallgeir Kvadsheim i samtale med den prisvinnende lykkeforskeren, Ragnhild Bang Nes! Terje Vallestad styrer ordet.

KÅKÅnomics 2018 – reelle og innbilte problemer

Vi inviterer et knippe festivaldeltakere til å dele sine spådommer, samt begå mer eller mindre kvalifisert synsing om framtiden. Hvilke reelle problemer og utfordringer vil verden måtte forholde seg til det kommende året? Hvilke er eventuelt innbilte problemer? Og hva bør KÅKÅnomics se nærmere på i 2018?

Forsmak: «Økonomiske luksusråd» med Hallgeir Kvadsheim

Møt hele Norges luksusfelle-økonom, Hallgeir Kvadsheim i samtale med komiker og forfatter Terje Torkildsen. Gratis forsmak på kveldens arrangement «Har du personlighet for dårlig økonomi?» (Kvadsheim og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes) i Vinbaren på Gaffel & Karaffel kl. 18!

Why a BBC reporter needs a bodyguard

BBC-reporter Laura Kuenssberg trenger livvakt fordi hun stiller vanskelige spørsmål til mektige personer. Hva skjer når private interesser ikke bare eier selskapene som journalistene skal overvåke, men også journalistens arbeidsgiver? David Beake i samtale med Bjørn Sæbø, om den nye situasjonen i BBC, og hvorvidt dette kan bli virkeligheten for journalister i Norge.

Kan borgerlønn redde verden?

Sveits har stemt over borgerlønn. Finland gjennomfører for tida et begrenset forsøk med borgerlønn. Nobelprisvinnere i økonomi, Tesla-gründer Elon Musk og KÅKÅnomics egen festivaløkonom, Kalle Moene, snakker om borgerlønn. Kan borgerlønn redde verden? Per Inge Torkelsen styrer debatten.

Gunnar Roalkvam leser dikt om økonomi og bedrøvelige bedrag

Gunnar Roalkvam er Stavangers fremragende og godlynte svar på verdenspoeten Bertolt Brecht. Der Brecht i mellomkrigstida skrev diktet «Spørsmål fra en lesende arbeider», skrev Roalkvam i etterkrigstida «Han far og de», om arbeiderne på Rosenberg verft. Kom og få en dose økonomisk poesi og livsfilosofi på festivalens avslutningsdag!

Forsmak: Hva er borgerlønn?

Kan et framtidsrettet økonomisk grep som borgerlønn være veien til en mer rettferdig verden? Hva venter vi i så fall på – annet enn politisk mot? Men først av alt: hva er egentlig borgerlønn? Forfatter og humorist Terje Torkildsen intervjuer Ove Jakobsen, professor i økologisk økonomi. Kom og bli opplyst!

Hallgeir Kvadsheim presenterer filmen «Freakonomics»

Har de matematiske formlene i økonomi noen kobling til virkeligheten? Har økonomene peiling eller lurer de både oss og seg selv? Du vil ikke være i tvil etterpå! KÅKÅnomics serverer deg et gratis filmprogram i kinosalen på Norsk Oljemuseum!

Tar robotene over finans? – Hvem passer på pengene våre?

En stor andel av arbeidsoppgavene i finansbransjen vil i framtiden være erstattet av kunstig intelligens. Tar robotene over finans? Møt blant annet SKAGEN fondenes gründer Kristoffer Stensrud til debatt om algoritmer i finansbransjen.

Blir man lykkelig av penger?

Hva koster lykke? Er lykke totalt avhengig av økonomi? Er det genene eller kombinasjonen familiesituasjon & helse som bestemmer hvor glade vi kan bli? Vi har invitert de to i landet som kanskje vet mest om dette: siviløkonom og programleder for «Luksusfellen» Hallgeir Kvadsheim og prisvinnende lykkeforsker Ragnhild Bang Nes. Hvor ligger lykken begravd?

Tilhører oljefondet nordmenn?

Oljefondets verdi i 2017 overstiger 8.000 milliarder kroner. Det er ca 1,5 millioner kroner per norske snute. Bør vi både av etiske og økonomiske grunner gi bort oljefondet? Forfaller og sløves Norge med oljefondet på bok, slik at kommende generasjoner lider? Hvordan bevares oljefondet best? Klaus Mohn innleder for Verdikommisjonen.

Har Stavanger gått i luksusfella?

Har Stavanger gått i luksusfella? Har Stavangerregionen satset alt på ett kort? Har vi jobba knallhardt for å bli avhengige av en næring som framtida egentlig ikke vil ha? Apropos framtid: hva er de nye næringene og hvor kommer de nye arbeidsplassene? Kan det komme en ny gullalder?

Festivalbar!

Festivalbar i KÅKÅnomics’ moderskip, KÅKÅ kverulantkatedralen på Sting Nere! Vel møtt!

The Economics of Sex!

Et renommert samtaleshow med en anerkjent økonom og en forhandler av sexleketøy. Hva koster egentlig nytelse? Hva koster en skikkelig orgasme? Om Tinder og nye datingtjenester. Om porno og sexkjøp. Om sexleketøy og sexindustri. Be there!

Tora Augestad og «Music for a While»

Konsert med Tora Augestad og bandet «Music for a While». For 4-5 år siden vakte bandet Music for a While berettiget oppsikt med sin jazzpregede kabaretmusikk (eller var det omvendt?) med vokalisten Tora Augestad i spissen.

«En narkojegers bekjennelser» – om narkotikaøkonomien

Møt den legendariske narkojegeren Øyvind Olsen i samtale med forfatter og humorist Terje Torkildsen, om livet som etterforsker av narkotikakriminalitet, drap, folkemord, brudd på menneskerettigheter og korrupsjon. Øyvind Olsen var mentor for blant annet den nylig korrupsjonsdømte politispaneren Eirik Jensen.

All Makt presenterer satireshowet «World KÅKÅnomic Forum»

All Makt samler aktuelle vitser og politikere til en alternativ versjon av World Economic Forum – komplett med alternative fakta! Det blir et satirisk blikk på organisasjonen som er både løsningen – og årsaken, til verdens ulikheter. Showet ledes av Opplysningskontorets Eirik Bergesen, ledsaget av The Real FrPs Svein Vathne og Vredens Gnags Ken Andre Ottesen. Med aktuelle gjester!

The Economics of Sports

Møt Thomas Peeters og Peter Antonioni, to av verdens fremste sportsøkonomer, i en uhøytidelig samtale om hvordan pengene flyter inn og ut av sportsverdenen. Hvordan virker det? Er det innovasjon i betting, og hvordan maksimerer man gevinsten?

Corruption in a globalised world

Korrupsjon utgjør 2% av verdens samlede bruttonasjonalprodukt. Hvordan forholder vi oss til korrupsjon når enkeltpersoner, bedrifter og stater opererer over hele verden? Er den globaliserte verden en gavepakke til kriminelle? Hva er korrupsjon og hvorfor skal vi bry oss?

Hvilke banker vil overleve i framtida?

Bankfilialer legges ned, minibankene forsvinner. Trenden er soleklar: cash is no longer king! «Sikkert som banken», het det før. Ja, hva med sikkerheten i disse digitale tider? Er de norske bankene i stand til å konkurrere i framtidas bankmarked, side om side med multinasjonale aktører som Facebook og Google? Møt bankfolk og økonomer til debatt om framtidas bank!

Foreplay om sexøkonomi!

«The Economics of Sex» med Peter Antonioni og Shawna Scott, er et renommert samtaleshow fra Storbrittania. Hva koster egentlig nytelse? Hva koster en skikkelig orgasme? Bjørn Sæbø intervjuer Peter Antonioni og Shawna Scott i et halvtimes vorspiel før hovedarrangementet «The Economics of Sex» ruller igang på KÅKÅ kverulantkatedralen kl. 22.

Økonomisk proteksjonisme og nasjonalisme etter Trump og Brexit

Preges verden av et mer fragmentert og usikkert handelssystem? Nesten halvparten av det norske bedrifter produserer, går til eksport, og 85 prosent av eksporten går til EU og USA. Hva som skjer i EU og USA fremover har derfor stor betydning for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. KÅKÅnomics tar debatten.

Hvem snyter på skatten?

Skatt unndras ved å konstruere fiktive selskap, forfalske kontrakter og sjonglere med transaksjoner under bordet. Skatteparadisene går fortsatt så det suser på penger som gjemmes bort av verdens superrike. Hvem er det egentlig som snyter på skatten? KÅKÅnomics har samlet landets fremste eksperter på skatteunndragelse. PS! Skattesnytere får selvsagt halv pris!

Festivalbar!

Festivalbar i KÅKÅnomics’ moderskip, KÅKÅ kverulantkatedralen på Sting Nere! Vel møtt!

The State of the World and the Corporations within it

Hvor mektige er private selskap i en globalisert og markedsrettet verden? Hvordan finner vi ut av makt, hvor den befinner seg og hvordan makten utøves? Hvem er det som egentlig styrer verden i det 21. århundret? Se frem til en av årets mest interessante debatter under tittelen «The State of The World and The Corporations Within it».

Maja Ratkje og Poing med «Kapital og moral».

I 15 år har POING og Maja Ratkje tolket og formidlet sanger knyttet til arbeiderbevegelsen og sosialismen. På «Kapital & Moral» fremfører de musikk og tekster av bl.a. Alf Prøysen, Rudolf Nilsen, John Lennon, Tom Waits og Kurt Weill/Bertold Brecht.

Er karbonavgift til folket den økonomiske løsningen på klimaproblemet?

Klimaforkjemperne snakker om at KAF – karbonavgift til folket – er løsningen på klimakrisa. Men hvem vil en slik avgift eventuelt gå ut over? MDG-politiker Erlend Kristensen møter professor Klaus Mohn til debatt.

«Debunking Economics» – og litt om gjeldsproblemet i verden

Den unge fagkritikeren Cahal Moran intervjuer Steve Keen om hans bok «Debunking Economics», i denne todelte seansen hvor årets festivaløkonom, Kalle Moene, også dreier samtalen inn på gjeldsproblemet i verden. Ordstyrer for det hele er Harald Birkevold.

Om reklame og hjernevask

Velkommen til en forsmak på dokumentarfilmen «The Corporation»! Møt Joel Bakan, professor i juss ved University of British Columbia og forfatter av boka bak filmen, i samtale med Terje Eide, rådgiver i Markedsføringshuset. Blir du faktisk hjernevasket av reklame, eller er dette bare en åndssvak konspirasjonsteori?

Hva gjør sentralbanken og hvordan lages penger?

98 prosent av pengene i Norge lages av private banker. Hvordan gjør de det? Er det bra at sentralbanken opererer uavhengig av politikernes vilje? Er det mulig å tenke seg andre former for organisering av pengevesenet? KÅKÅnomics setter ny sentralbanklov og pengesystemet i Norge under lupen.

Pin It on Pinterest