Sosialdemokratiets undergang – også i Norden?

Første temauke 2018 går av stabelen den 31. januar – 3. februar om «Sosialdemokratiets undergang – også i Norden?». Sosialdemokratiet sliter. Over hele Europa er det slik. Også i Norden? «Folkhemmet» Sverige er forandret. Støre og Arbeiderpartiet tapte valget. Hva skjer? Hva kan skje? Gjesteredaktør er Tom Hetland.

 

Sosialdemokratiets fall er tema for første temauke, som går av stabelen 31. januar- 3. februar.

De siste årene har sosialdemokratiske partier lidd alvorlige valgnederlag i en rekke land i Europa. I Frankrike og Nederland ble sosialdemokratene nærmest utradert. Bare Storbritannia og Danmark er lyspunkter i det dystre bildet.

I Norge ble stortingsvalget i fjor en stor skuffelse. Arbeiderpartiets kollaps i valgkampen kom som en overraskelse på de fleste. Nå sliter partiet med å komme til hektene, og Giske-saken har brakt bitre motsetninger til overflaten.

Hvorfor taper sosialdemokratene, samtidig som velferdsstaten og det regulerte arbeidslivet er under press, og mange av de tradisjonelle arbeidervelgerne er sterkt rammet av den økonomiske krisen?

Har arbeiderklassen og den radikale middelklassen så ulike interesser og verdier at sosialdemokratiet ikke lenger kan forene dem?

Hvor sårbart er sosialdemokratiet for framveksten av høyrepopulismen?

Snakker ikke sosialdemokratiske ledere lenger folkets språk?

Finnes det veier til fornying og gjenreisning for de engang så mektige sosialdemokratiske partiene, eller har de hatt sin tid?

Dette er blant spørsmålene vi vil ta opp i de fire debattene. Gjesteredaktør er Tom Hetland.

KÅKÅ ER STØTTET AV

KÅKÅ HUSVENN

Pin It on Pinterest